Szeged és környéke

2007.11.02. 22:17

Magyar sajtófotó-kiállítás Szegeden

Szeged - Jó napot! – ez a címe lapunk fotóriportere, Schmidt Andrea képének, melyet az elmúlt 25 év legjobb sajtófotói között láthatnak a Reök-palota látogatói, és amit már olvasóink is ismerhetnek.

A fotós seregszemle most először látható Szegeden, a megnyitót tegnap este tartották a Reök-palotában. Előbb [namelink name="Bátyai Edina"], a szabadtéri játékok igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője, Szetey András beszélt. Előbb a helyszínt, a palotát méltatta, majd így jellemezte a kiállítást: maga a csoda, a fotók pedig művészi alkotások. Szerinte a sajtófotó az újságírószakma megmentője, hiszen sem az internet, sem a tévé nem helyettesítheti. Egy beszédes kép többet mond, mint a szöveg. Példaként Dezső Tamás az ügető végnapjairól és Benkő Sándor a körmendi cipőgyár bezárásáról szóló fotóit említette.

Szetey András és [namelink name="Bátyai Edina"] a kiállítás megnyitóján. Fotó: Miskolczi Róbert
A látogatók megtalálják [namelink name="Németh György"], lapunk karikaturistájának, az MTI fotósának képeit is, vagy Bege Nóra fotóit a Baltazár Színház tagjairól – művészet kategóriában első díjas. A kiállítás kísérő rendezvénye a National Geographic International című nemzetközi válogatás is.

Az ünnepélyes megnyitó után Szalay Zoltán kurátor kísérte végig a látogatókat a termeken.

Sport (egyedi) kategória, I. díj. Földi Imre (MTI) - Világbajnok lett Nagy Tímea

Képriport (sorozat) kategória I. díj. Szigetváry Zsolt (MTI külsős munkatárs) - A Magyar Televízió székházának ostroma

Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória, I. díj. Kovács Krisztina (szabadúszó) - Hajrá Sződ!

Humor-zsáner-bulvár (egyedi) kategória, I. díj. Végel Dániel (HVG külsős munkatárs) - Rokonok

Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória, I. díj. Soós Lajos (MTI) - Schweitzer József
(Összeállításunk fotóit 2006 díjazott alkotásaiból válogattuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!