Szeged és környéke

2015.03.22. 22:07

Marhák előnyben: hol érdemes hamburgerezni?

Legdrágább a rossz hamburger – ezzel az alapvetéssel vettük nyakunkba a várost, hogy megállapítsuk: szerintünk hol érdemes, és hol nem érdemes hamburgerezni Szegeden.

Cservenák Zoltán

A jó hamburger magas szintű gasztronómiai élményt nyújthat, de ehhez több kell egy mikróban elázó olcsó csibefasírtnál vagy kenyérrel felütött sertés-marha keveréknél. Tesztünkön a küllemet, a zsömlét, a húspogácsát és az összhatást pontoztuk 1-től 10-ig. Elöljáróban megjegyezzük: a tesztelt helyeket véletlenszerűen választottuk ki, nem mondjuk, hogy ez a legjobb 5 hely Szegeden, véleményünk, pontjaink csupán szubjektív értékelések, észrevételeinket a legjobb szándékkal tettük. A hamburgereket nem egymáshoz hasonlítottuk, hanem egy szerintünk etalonhoz.

– Az Ortutay utcai hamburger legnagyobb előnye, hogy éjjel sokáig beszerezhető, ennyi és nem több – hangzott el az első kritika a teszten. Az 540 forintos sajtburger legnagyobb hibája, hogy a húspogácsa inkább egy túlborsozott löncshúsból készülő fasírtra hasonlított. A sajt hófehér, hőre lágyuló gumiszerű valami volt. A zsömle már akkor összeesett, amikor megkaptuk. Mindez a mikrózásnak is köszönhető. Érdemes inkább pirítani, sokkal jobb! A húst is frissen, a vaslapról kellene kiadni.

A hamburger kinézetre 3,5 pontot kapott, a zsömle 3-at, a hús 2-t. Összhatásra 3-ast tudtunk adni.


Kontrollcsoportnak szántuk az amerikai gyorsétteremlánc, a Burger King sajtburgerét. Az általuk kínált szendvicsről elmondható, hogy keveset tud, de azt megbízhatóan és nagyon. – Tisztességes iparosmunka – mondta egyik tesztelőnk. A 270 forintos szendvicsből legalább 3-4 kell, hogy legalább pár órára jóllakjon az ember. Ennek megfelelően a húspogácsa vékony, ezért kicsit száraz is, de legalább marhahúst kapunk a pénzünkért.

A küllemre 4,75 pont, a zsömlére 4, a húsra 5, az összhatásra 4,5 pont járt.

Galéria kép

Következő tesztalanyunk a Budapesti körúti Tom Burger volt. Egyszerű a büfé, mint egy faék, de egy jó szendvics nem ezen múlik. Az itteni hamburger pedig jó. A 990 forintos Juicy Lucyt kértük, ami két marhahúspogácsa közé sütött sajtot ígért. A hús nagyon finom és a zsömle is rendben volt. Szerintünk túl sok együtt a négyféle szósz, az ízük elnyomja a húsét. A nyers lila hagymát sem értettük, ecetes lében áztatva vagy megpirítva lenne az igazi.

Tom hamburgerének külsejére 8 pontot adtunk, a zsömlére 7,25-öt, a húsra 8-at. Az összhatást 7,5 pontra értékeltük.

Galéria kép


A Klauzál téri országalmánál lévő udvarban lapul a kis Jalapeno, egy mexikói kantin. A Jalapeno 780 forintos sajtburgere egészen más ízű, mint az megszokott. Talán a paprika miatt, nem tudjuk. A hús fűszeres, porhanyós és finom, a zsömle szezámos, ropogós, a sajtot a hússal együtt sütik vaslapon. A szósz egészen fantasztikus, pedig biztosak voltunk benne, hogy nem nagy művészet megcsinálni. Egy kicsit lehetne nagyobb a húspogácsa.

A külsőre 7,25 pontot, a zsömlére 7, a húsra 7,5, az összhatásra 7,5 pont járt.

Galéria kép


A Kapcában 1780 forintért kaptunk egy Lipit, ami a sajtburger megfelelője. Szerintünk kicsit drága, igaz, jár hozzá sült krumpli és saláta is. A húspogácsa akkora, mint a gyorsétterem-láncok komplett alapszendvicse. Finom, kívül kérges, belül mégsem száraz. Tökéletes. Kevés hibát találtunk, és azt sem a hamburgerben: nekünk nem tetszett, hogy a sült krumplit a hideg zöldséggel egy tálkában hozták.

A küllemére 9,25 pontot, a zsömlére 8,25 pontot, a húsra 9 pontot, az összhatásra szintén 9 pontot adtunk.

Tesztünkön a legjobbnak a Kapca hamburgere bizonyult. Fotó: Karnok Csaba és Cservenák Zoltán (galéria)


A végső sorrend a Délmagyarország szegedi hamburgertesztjén: 1. Kapca, 2. Tom Burger, 3. Jalapeno Bar, 4. Burger King, 5. Ortutay Hamburger.

Hamburger házilag: vannak, akik arra esküsznek, hogy a jó darált marhahúst formázás után csak sózni és borsozni kell, éppen úgy, mint a hússzeletet. A húspogácsa két oldalát egy serpenyőben kérgesre sütik, majd pár percig pihentetik. Mások egy tojással, kakukkfűvel vagy petrezselyemmel, kevés ketchuppal és mustárral fűszerezik a húst sütés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!