Szeged és környéke

2019.05.19. 16:42

Még a nyugdíjasok is rodeóztak a kübekházi falunapon, és eldőlt, ki a legnagyobb paraszt - galéria

Ötezer palacsintával, határnyitással és a falu nagy parasztjának megválasztásával ünnepelt idén Kübekháza. A szombati falunapon megtelt a település főutcája: gyerekek és felnőttek is találhattak maguknak való programokat. A hármas határ is megnyílt két napra.

Timár Kriszta

Egész napos ingyenes programokkal várták a helyieket és a környékbelieket szombaton Kübekházán, ahol falunapot tartottak. A hagyományoknak megfelelően ebből az alkalomból két napra megnyitották a hármas határt: hétvégén személyi igazolvánnyal használni lehetett az átkelőt. A korán kelők szombat reggel 9 órakor triplex futással ünnepelték a határnyitást.

A falu főutcáján délben főzőverseny kezdődött: 15 fős csapatok készítettek marhapörköltet.

 

– Nem tettünk bele bort. Az főzés utánra kell

– beszélt a Fő utca csapatának receptjéről Józsa Ernő. Szintén hagyományos módon készítette el a pörköltet a nyugdíjas klub csapata, mely gyönyörűen megterített asztallal várta a zsűrit kóstolásra. Sütemény és pálinka is járt az ítészeknek a porcelán tányérban felszolgált ebéd mellé.

Falunap kübekházán parasztversennyel és nyugdíjas rodeóval

Nem csak itt készült egyébként étel: az iskola előtt Gyenes Csaba plébános és csapata 5 ezer palacsintát sütött ki és osztott szét. – Ötven sütőhelyen 22-en dolgoznak, így nagyjából 4 óra alatt készen is leszünk – mondta Gyenes Csaba, akinek segítői egykori hittanosokból és helybeliekből tevődött össze. – Van olyan is, aki egész éjszaka dolgozott, 2 óra alvás után mégis itt van.

Míg a gyerekek az ingyenes ugrálóvárban és az élő csocsóban játszottak, a felnőtteknek szórakoztató vetélkedőket rendeztek.

Falunap kübekházán parasztversennyel és nyugdíjas rodeóval - GALÉRIA. Fotó: Török János

Volt például roki kocsi bajnokság az elektromos mopeddel közlekedők számára. Öt asszony nevezett a formabontó gyorsulási versenyre, mely már elindítása előtt izgalmasnak ígérkezett. Eszti néni járgánya ugyanis a rajt előtt megbokrosodott, a nyugdíjas asszony pedig pár pillanatra két keréken, oldalra dőlve rodeózott. Mikor ismét ura lett a helyzetnek, mosolyogva állapította meg, hogy nem így képzelte el a bevonulást.

A versenyen egyébként szemmel láthatóan Ganyi Norbertné Edit volt a leggyorsabb, ám az asszony látványosan befékezett a cél előtt és hagyta, hogy mások fussanak be a célba előtte. – Mindig az idősebbeké az elsőbbség. Ez fontos – magyarázta döntését.

A férfiak a Nagyparaszt vetélkedőben mérhették össze tudásukat, ahol többek között szekér alkatrészt tartottak a magasba, rönköket dobáltak és botokkal vívtak lovagi párbajt. A győztes, a falu nagyparasztja Martonosi Gábor lett. Egy aranyra fújt gumicsizmát kapott – hogy a vitrinbe teszi vagy elhordja, azt maga dönthette el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!