Szeged és környéke

2011.09.18. 20:39

Megmenteni a Kass Szállót: merész tervek, civil összefogással

Szeged - Klug Anita kitartó ember. Noha lapunkban is közzétett felhívására csak néhány lelkes lokálpatrióta mozdult meg eddig, nem adja fel: meg akarja menteni a legendás szegedi hotelt, az üresen álló Kasst.

Fekete Klára

Lapunkban több olvasói levél jelent meg, buzdítva a lelkes lokálpatriótákat: történjen már valami a mintegy 35 éve üresen álló Kass Szálló érdekében.

Majd felbukkant [namelink name="Klug Anita"], aki Mentsük meg a Kasst! címmel nyilvános fórumra hívta az érdeklődőket, hogy együtt találják ki a Régi Hungáriát. A Somogyi-könyvtár alagsorában, a ruhatárnál péntek este mi is vártuk azokat a szegedieket, akik tenni szeretnének valamit a patinás Kass Szállóért. 

A Kass Szálló már 35 éve zárva. Sok szegedienk kötődnek szép emlékei az épülethez.  Fotó: Schmidt Andrea

A Kass Szálló már 35 éve zárva. Sok szegedienk kötődnek szép emlékei az épülethez.
Fotó: Schmidt Andrea

Kávéháztól az uniós pénzig

1897:
Kass János szegedi vendéglős megvásárolja a Stefánián álló telket.
1898: Felépül a Kass Vendéglő.
1916: Megnyitják a kávéház fölé épített Kass Szállodát.
1931: A gazdasági világválság miatt bezár a hotel, az épületet elárverezik.
1934: Hungária néven újra megnyílik a szálloda.
1949: Az államosítás esztendeje.
1975–76: Az épület életveszélyessé vált, fokozatosan zárják be.
1977: Az új tulajdonos, a Délép közösségi házat szeretne benne létrehozni.
1987: A Régi Hungária Rt. (pénzintézeti és szegedi önkormányzati tulajdonlással) veszi meg, hogy rendezvényházat alakítson ki benne. Jelentős állagmegóvási munkálatokat végeznek el.
1994: A Quaestor-csoport vásárolja meg.
2008-ban még uniós pénzt is nyernek a felújításra, de nem kezdődnek el a munkák.

Fotóriporter kolléganőmmel együtt hatan voltunk. Megtudtam: várták többek között a szállodalapító nagyapa unokája, [namelink name="Kass János"] grafikusművész özvegyét, Bánki Veronikát, a szállóról írt könyv szerzőjét, Bátyai Gittát, valamint a felújításra alapított projektcég, a Régi Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját, Molnár Sándort. Az utcáról a borfesztivál zsivaja és zene hallatszott, azt nem lehet állítani, hogy a Dóm téren abban az időpontban a madár se járt. Miután kiderült, hogy az „aktív maghoz" mások már nem csatlakoznak, a szervezőt kérdeztük: mit szeretne, hogyan tovább.

Klug Anita elmondja: először is fel kell újítani a szállót, amit számításai szerint 2 milliárd forintból meg lehet oldani. Arra a kérdésre, honnan lehet előteremteni a pénzt, azt válaszolja: üzleti titok. Ezt követően bérbe vennék a jelenlegi tulajdonostól, a Quaestortól, és hotelként üzemeltetné egy profi csapat. Klug Anitáról tudni kell: idegenforgalmi technikusi végzettséget szerzett, recepciósként dolgozott a City Hotelben, jelenleg gyesen van otthon a gyermekével. – Nagy fába vágtam a fejszémet, de nem adom fel a küzdelmet. Kitartónak, ambiciózusnak érzem magam – mondja, és hozzáteszi: szülei ebben a szállodában ismerkedtek meg.

A szűk körű fórum másik résztvevője, [namelink name="Nagy Péter"] nyugdíjas revizor elárulja: ő is a Kassban ismerte meg a feleségét. Eljöttek még: Aigner Jenő – ősei építették a belvárosi Aigner-házakat – és [namelink name="Pál László"] restaurátor. [namelink name="Sprok István"] a feleségével – szintén szegedi lokálpatrióták – az összejövetel végére futott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!