Szeged és környéke

2008.11.19. 21:05

Megújul Baks központja

Szeged - A baksiak nagyon büszkék a focicsapatukra, mely az idén a megyei másodosztályba lépett előre. A 2302 lélekszámú község lakóinak a közeljövőben egy régi vágya válhat valóra: templomot építenek a településen.

Kancsár Tímea

Csongrád megyében, a Tisza mellett fekszik a kisteleki kistérség községe, Baks. A 2302 lelket számláló település Ópusztaszertől 5 és fél kilométerre található.

A települési legendák közé tartozik, hogy a mindszenti révhez vezető út közelében, a volt baksi major területén 1960-ban Trogmayer Ottó bronzkori aranyleletet tárt föl. A honfoglalás idején, az Árpád-korban Ond fejedelem Baks környékén uralkodott. A 19. század végén volt uradalmi cselédek, szegényparasztok telepedtek le a területen, mely akkoriban az ópusztaszeri Sövényházához tartozott. Szőlőt termesztettek – ekkor vált híressé a baksi szőlő. A település azonban csak 1947. augusztus 1-jén vált önálló községgé.

Pályázati pénzből újul meg a falu központja Fotók: Miskolczi Róbert

Pályázati pénzből újul meg a falu központja.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A településnek nincs tanyavilága – mesélte érdekességként Búza Zsolt, Baks polgármestere. Elmondta: náluk nincs olyan helyi vállalkozó, aki jelentős munkalehetőséget tudna biztosítani az ott élőknek, a község lakói közül sokan a szomszédos Kisteleken és Szegeden dolgoznak. A mezőgazdaság és az állattenyésztés egyre kevesebbeknek nyújt megélhetést.

Turistalátványosságok

A kézi erővel működtetett kompot ajánlotta a figyelmünkbe Búza Zsolt polgármester, amikor megkérdeztük tőle, miket mutatna meg egy turistának. Az Ányási-sarok gyönyörű természeti csodáit is említette. Ezenkívül a puszta közepén található több mint százéves kutat, nem messze az ányási kanyartól.

Baks a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségbe sorolható. A polgármester igyekszik kihasználni az ezzel járó fejlesztési lehetőségeket. Így például egy pályázat keretében hamarosan a faluközpont megújítására nyílik majd lehetőség. Ennek részeként utcanévtáblákat szerelnek fel, a piactér felújításának részeként pedig fedett árusítóhelyeket szeretnének építeni. A faluház melletti körzet és a közösségi tér megvilágítása is a célok között szerepel. Azonkívül, hogy sokkal szebb lenne a környék, azt remélik, kevesebb lesz a rongálás. A parkosítás is a tervek között szerepel. A legnagyobb projekt Baks templomának megépítése lenne. Hatvan éve várnak erre. A nyolcvanmillió forintos beruházás költségeit a Szeged–Csanád Egyházmegyei Püspökség biztosítja – tudtuk meg a polgármestertől.

– Az elmúlt időszakban is sokat fejlődött Baks. A hónap végén adják át a község egészségházát, amelyet akadálymentesítettek és felújítottak. Fogorvos, háziorvos, védőnő is rendel majd, és gyógyszertár is üzemel az épületben – mondta a polgármester, aki több szempontból is büszke a településen élőkre. Az idei szezont már a megyei másodosztályban kezdte a baksi focicsapat. Tiszteletükre az év végéig a sportpályán található öltözőket is felújítják. Így majd méltóképpen fogadhatják a vendégcsapatok játékosait is. A polgármester tervei között szerepel, hogy a község panziójában gasztronómiai különlegességeket kóstolhassanak meg a vendégek. Mivel Baks lakóinak 20 százaléka a roma kisebbséghez tartozik, ötletesnek találná, ha az ő folklórjukat vinné be a vendéglátóhelyre. A roma gasztronómiával, íz- és zenei világgal találkozhatnának az érdeklődők.

Találkozó a faluházban

Megyejáró körutunkat kedden Bakson folytattuk: a faluházban találkoztunk olvasóinkkal, akik nagy érdeklődéssel hallgatták az újságkészítés fortélyait. Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a kiadóról, a lapkészítés műhelytitkairól és az új nyomdagép lehetőségeiről beszélt. Pintér Melinda pr-vezető – többek között – a Délmagyarország hamarosan megjelenő süteményeskönyvéről is tájékoztatta előfizetőinket, ami nagyon érdekelte a baksiakat, hiszen körükben a már megjelent két szakácskönyv is nagy sikert aratott.

Megújul Baks központja

Búza Zsolt polgármester köszöntötte a megjelenteket.
Fotó: Miskolczi Róbert


Elmondták, nagyon elégedettek újságterjesztőjükkel, mert ha esik, ha fúj, lapunk már hajnalban ott található a postaládájukban. Szeretik, érdeklődéssel olvassák napilapunkat. Kvízjátékunk kérdéseire is csupa helyes válaszokat adtak a baksiak, így aztán nem csoda, hogy rengeteg ajándék lelt gazdára.

Címkék#Baks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!