Szeged és környéke

2009.01.22. 19:54

Miért jön Csongrád megyébe a turista?

Szeged - Az a vendég, aki Csongrád megyére kíváncsi, nem számíthat várakra, kastélyokra, apátságokra, középkori hangulatot árasztó óvárosokra. Nincsenek hegyek, vízesések, kilátók. Van Szeged, van a Tisza és a Maros, és vannak a fürdők. A leegyszerűsített következtetésre a turisták által itt eltöltött vendégéjszakák száma alapján jutottunk.

Fekete Klára

A vendégéjszakák számában Szeged verhetetlen a megyében a 2008-as statisztika szerint. A több mint 230 ezer fizető szálláshelyen eltöltött éjszakával az első számú turisztikai célpontnak számít. A számokkal – amelyek még csak 2008 első 10 hónapjáról árulkodnak – elégedett Mihály Illés, a Tourinform-iroda vezetője, mert Szeged egyéjszakásból kétéjszakás, háromnapos várossá vált. Mi a szlogen, amikor a megyeszékhelyet eladják az idegennek? Fesztiválváros, a rendezvények városa – válaszolta Mihály Illés. Ez idén karácsonytól, a Napfényfürdő átadásától kibővül. Hiszen a megafürdőnek köszönhetően a vendégéjszakák száma ugrásszerűen emelkedhet: a mostani több mint 230 ezret szinte csuklóból „hozták" a szálláshelyek, hiszen 2008-ban már zárva volt a Royal, szeptembertől pedig a Forrás is. Napi 500 férőhellyel kevesebb áll most a vendégek rendelkezésére.

A top 10-es listát nézegetve az látszik, hogy Szegedhez képest erősen lemaradva, tizednyi, vagy annál is kevesebb ottalvós vendéggel dicsekvő kisvárosok következnek. És szinte valamennyi a fürdőinek köszönheti, hogy „megfoghatja" a vendéget. Látványos a makói vendégéjszakák számának 128 százalékos megugrása, köszönhetőn a Romániából érkező turistáknak. Mellesleg Szegeden is a románok a leggyakrabban megforduló külföldiek, őket a németek követik.

DM-grafika

DM-grafika
Mi indokolja Szentes második helyét? Háttérinformációkat gyűjtve megtudtuk, hogy az ottani sport- és élményközpont, valamint annak üdülőházai kínálnak olyan wellness- és egyéb szolgáltatásokat, amelyek marasztalják a vendégeket.

Mórahalmon, a lista negyedik helyezett településén – mondta el Teleki Ferencné Tourinform-iroda-vezető – bővült a fürdő, nőtt a szálláshelyek száma. A 350 forintos fejenkénti és éjszakánkénti idegenforgalmi adót az utolsó fillérig visszaforgatták a fürdő fejlesztésébe. Ne gondoljunk persze nagy összegre: október végéig alig 5 millió forintról van szó.
Balástya a 6., Szatymaz a 9. helyen áll a megyei top 10-ben. Miért? Balástyán az egyéjszakás tranzit a húzóerő, az Orchideában és a Camionban például egyszerre 80-an alhatnak. De a szabadidőközpont és a kiadó tanyák is hoznak vendéget. Szatymazhoz is tartozik tranzitforgalmat bonyolító, a régi 5-ös út mellett fekvő kemping. A 100 éves fogadót hétvégeken a lakodalmas vendégek töltik meg, a tanyai romantikát kereső turisták pedig lovastanyákon szállásolják el magukat.

Ópusztaszer tipikus egynapos célponttá vált a turisták számára. Fotó: Frank Yvette

Ópusztaszer tipikus egynapos célponttá vált a turisták számára.
Fotó: Frank Yvette

Futottak még

Tipikusan egynapos célponttá vált, de még így is a 10. helyen áll Ópusztaszer, ahol mindössze 4401 vendégéjszakát tudtak eladni. És lecsúszott Mártély – 1002 vendégéjszakájával: az a Holt-Tisza menti üdülőhely, amely a múlt rendszerben országos hírű volt. Balogh Jánosné polgármester azt mondta, a strandon az utolsó 10 évben nem fejlesztettek semmit, még mindig ugyanazt a tusolót kell használni, amit az ő gyerekkorában állítottak fel. Nincs bolt, nincs zöldséges. A faluban nincs panzió, a kemping csak olcsó szállást kereső iskolai csoportok fogadására alkalmas. Mindeddig nem találtak pályázati forrást a fejlesztésére.

Kitekintés

Győr-Moson-Sopron megyében nem a megyeszékhely vezet a vendégéjszakák számában, hanem Sopron: a hűség városában 347, Győrött 184 ezer éjszakát adtak el (kevesebbet, mint Szegeden). A Top 20-as listájukon szereplő települések mind rendelkeznek attrakcióval: Mosonmagyaróvár a fogászati turizmus fellegvára, Röjtökmuzsaj és Dunakiliti a kastélyáról, Hegykő, Kapuvár a fürdőjéről híres, Hegyeshalom, Kópháza a határ menti fekvéséből, Fertőrákos, Sarród a kerékpáros turizmusból profitál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!