Szeged és környéke

2012.03.23. 22:42

Milliókat emészt fel a lángok eloltása

Csongrád megye - Közel 100 tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt két hétben Csongrád megyében. Az országban március 11-e óta van tűzgyújtási tilalom, amelyet sokan nem tartanak be. Egy kivonulás akár az 1 millió forintos költséget is elérheti.

Munkatársunktól

Makrai: Nagyobb szigorúságot!

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta: társaságuk az önkormányzati tulajdonban lévő és kezelésre átadott területek üzemeltetéséért felelős. A zöldterület 3 millió 300 ezer négyzetméter, amelyből 2 millió 800 ezer többször, 5–8 alkalommal nyírt, ápolt gyep. E fölött 670 ezer négyzetméternyi külterületet is ellátnak évi 1–2- szeri parlagfű-mentesítéssel. A lehullott lombot már a tél beköszönte előtt igyekeztek eltávolítani a közterületekről. Az elhanyagolt és égésre hajlamos területekkel kapcsolatban megjegyezte: azok nem önkormányzati területek. – Az elhanyagolt ingatlanok kapcsán bennünket megkereső panaszok jogosak, de a felelősek nem mi vagyunk. Ezen panaszokkal rendszeresen megkeressük levélben az igazi tulajdonosokat, de mivel nem vagyunk hatóság, csak jelzéssel tudunk élni. A szankcionálás nem a mi feladatunk. Nagyobb szigorúságra lenne szükség.

A március 11-e óta érvényben lévő országos tűzgyújtási tilalom ellenére szinte egymást érik Csongrád megyében a nádas- és avartüzek; legutóbb csütörtökön a Tiszai teherpályaudvarra vezető vágányok mellett égett az avar. Szerdán egy nádas gyulladt ki Sándorfalva közelében, múlt szombaton a bordányi Seregélyes-dűlőben égett 40 hektárnyi nádas és avar. A rendőrség ebben az ügyben két embert állított elő gondatlanságból elkövetett közveszély okozása miatt. Március elején több ezer négyzetméteren égett az avar Szeged határában, a Medikémia-gyártelep közelében.

[namelink name="Tátrai János"], a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense elmondta: a tűzgyújtási tilalom óta eltelt két hétben közel 100 tűzesethez riasztották őket Csongrád megyében. – Úgy tapasztaljuk, hogy az emberek nem veszik komolyan a tűzgyújtási tilalmat. A tűzesetek többségének hátterében az emberi gondatlanság állt – mondta el.

Megtudtuk: egy kettes fokozatú kivonulás – ilyenek voltak a fenti tűzesetek is – rezsiköltsége nagyjából 1 millió forint. Az összeg jelentős része a benzinpénzből és a tűzoltás helyszínén is működő járművek miatt keletkezik: a szivattyúk például motorról mennek. – Szerdán az összes szegedi kocsi a sándorfalvi tűz eloltásánál segédkezett. Ezzel párhuzamosan ütött ki több kisebb tűz Szeged környékén, ahova kényszerűségből Makóról és Hódmezővásárhelyről kellett járműveket küldenünk: a kilométerdíjak miatt ezek az oltások jóval többe kerültek, mint ha Szegedről tudtunk volna indulni – magyarázta.

[namelink name="Kiss-Patik Péter "]bordányi alpolgármester a település külterületén történt múlt heti tűzesettel kapcsolatban elmondta: a mezőőrök a tűzgyújtási tilalom elrendelése óta fokozottan kémlelik a tanyavilágot. Tapasztalataik szerint a gazdák 99 százaléka tudja, hogy most nem szabad gallyakat vagy szemetet égetni. Tegnap kapták kézhez a községbeliek a helyi hírlevél legújabb számát, amelynek címoldalán kiemelten foglalkoznak a Seregélyes-dűlőben történtekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!