Szeged és környéke

2013.05.20. 21:01

Négynapos falunap Csengelén

Csengele - Westernshow-val, motorostalálkozóval, fogatos felvonulással és sporttal ünnepeltek a csengeleiek az idei falunapon. A százéves helyi posta tiszteletére békebeli postakocsi járta az utcákat. A pénteki vihar után verőfényes napsütésben tarthatták meg a hosszú hétvége programjait. <br>

Munkatársunktól

Idén a pünkösdi hosszú hétvégének köszönhetően négynapos falunapot tudtak rendezni Csengelén. A kétezer lakosú településen 1913-ban, azaz pontosan 100 évvel ezelőtt nyílt posta. Erre emlékezve múlt hét pénteken postatörténeti kiállítással kezdődtek meg a programok. A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány segítségével bélyegtörténeti és helytörténeti tárlatot rendeztek be, ahol tekerős telefon és szakszervezeti tagsági könyv éppúgy megtekinthető volt, mint Kass János bélyegsorozatai.

Szombaton fúvószenekaros-mazsorettes felvonulással indult a nap, amely a motorosoké volt. Az idei motorostalálkozón közel háromszázan vettek részt az ország minden részéből. Sőt: Zentáról és Szabadkáról is érkeztek. A vetélkedőkkel tarkított programot felvonulással zárták, majd utcabulit tartottak szalonnasütéssel.

Vadnyugati hangulat Csengelén. Fotó: Schmidt Andrea

Vadnyugati hangulat Csengelén.
Fotó: Schmidt Andrea

A vasárnap elsősorban a lovas kocsikról szólt. Délelőttől gyülekeztek a környező falvakból érkező, két lóerős járművek, hogy – miután tulajdonosaik egy bográcsos marhapörköltet elfogyasztottak – felvonuljanak. Magasan kirítt közülük az a postakocsi, amely az 1800-as évekből származik. Vértestolnáról érkeztek vele a tulajdonosok, akik három évvel korábban újították fel a ritkaságszámba menő járművet. Ezzel már reggeltől utazhattak a gyerekek a falu utcáiban. – Nagyon szép belülről, és kényelmes is – integetett ki menet közben egy család.

Az Ifjúsági Találkozóhelynél a felvonulást western lovas show szakította meg. Itt árulták a tombolákat is, amelynek fődíja egy shetlandi póni volt. – Elfér az az erkélyen is – érveltek a szervezők, amikor lakótelepi lakosként úgy döntöttünk, nem pályázunk az állatra.

Ismét bulival zárult a nap, az utcabál sztárvendége [namelink name="Dankó Szilvia"] énekes volt. A hétfő pedig a sport jegyében telt: reggeltől délutánig zajlott a kispályás labdarúgótorna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!