Szeged és környéke

2011.09.13. 21:35

Nem jut közmunka a rászorulók negyedének

Szeged - Szegeden a rászorulók negyedének nem jut közmunka, mert nem kapott rá pénzt az önkormányzat. Aki dolgozhat, az 28 ezer 500 forintot keres. Pont annyit, mint amennyi a segély.

Dombai Tünde

Második körben az igényelt közmunkáslétszám töredékét kapta meg a szegedi önkormányzat a munkaügyi központ pályázatán – írtuk augusztusban. Most már hivatalos az adat: 421 helyett mindössze 95 tartósan munkanélkülit vehetnek fel a város intézményei. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester lapunk kérdésére elmondta: az első körben – márciustól – 813 emberre kapott pénzt a város, ennyien dolgozhattak 2,5–3 hónapig napi legfeljebb 4 órában. Havonta bruttó 39 ezret, vagyis nettó 32 ezer 175 forintot kerestek.

Akinek letelt a közmunkaideje, visszakerült az önkormányzat szociális segélyezési rendszerébe. Ott havi 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatás jár neki. Akit most munkába tudnak állítani a városi cégek, az egy fillérrel sem kap többet annál, mintha ki sem mozdulna otthonról. Nyilván a pénzhiány miatt ugyanis szeptembertől csak november végéig lehet foglalkoztatni, és mindössze 28 ezer 500 forintot lehet kifizetni a 4 órás munkáért az alapfokú végzettséget igénylő munkaköröknél. Az új rendelkezés szerint azt is heti bontásban, vagyis négyszer 7000-et kapnak a közmunkások.

Az igényelt létszám ötödét kapták a szegedi bölcsődék: két közmunkás 4 órában takarít. Fotó: Frank Yvette

Az igényelt létszám ötödét kapták a szegedi bölcsődék: két közmunkás 4 órában takarít.
Fotó: Frank Yvette

Összességében idén Szegeden az 1240 rászoruló negyedének, azaz 326 embernek nem jut munka. Szeptembertől a környezetgazdálkodásnál hiányzik a legnagyobb létszám, 250 helyett 40 embert kapott a cég. Az ifjúsági ház 45-ből 17-et, a bölcsődék pedig 10 helyett csak 2 embert vehettek fel. Tavaly a teljes létszámnak tudott közmunkát adni a város a mostaninál hosszabb időre és több órában; akkor januártól decemberig átlagosan napi 6 órát dolgoztak a közfoglalkoztatottak. Sokkal jobban állt a féléves mérleg: tavaly júniusig átlagosan havonta 781 ember végzett közmunkát, idén csak 499-en.

Információink szerint decembertől újabb lehetőséget ad a kormány közfoglalkoztatásra. A szegedi önkormányzat 260 embert tudna elhelyezni. Kérdésünkre a Belügyminisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy erről még nincs döntés.


Aki nem dolgozik,segélyt sem kap

Akinek nincs meg ebben az évben minimum 30 nap igazolt közmunkaideje, az jövőre segélyt sem kap. Kérdésünkre, mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem jutnak közmunkához, a foglalkoztatási hivatal közölte: elszámolható az egyszerűsített foglalkoztatás, a háztartási munka, illetve munkaerő-piaci programban vagy legalább 6 hónap időtartamú munkaerő-piaci képzésben való részvétel, esetleg a közérdekű önkéntes tevékenység.

Megyei adatok

Makón közmunkában százszázalékos a foglalkoztatottság, a helyek betöltése, januártól szeptemberig 922 fős volt az összkeret (4 és 6 órás), ami az esztendő végéig 1020-ra nő. Szentes az első pályázati körben 417 főre nyert foglalkoztatást – havi átlagban 100 embernek biztosíthattak munkát –, ami a második körben még 30 álláshellyel bővült. Nyolcórás munkára – 10 hónapos foglalkoztatással – első körben 35 fő alkalmazására nyertek pénzt, ez szeptemberben még 5-tel bővült. Minden helyet betöltöttek. Csongrádon első féléves adatokat tudtunk meg: összesen 389 fő dolgozott eddig közmunkában az első 6 hónapban, ebből 363 rövid és 26 a hosszú távú foglalkoztatásban. Előbbiben 93, az utóbbiban 95 százalékos a rendelkezésre álló keret feltöltöttsége. Az esztendő végéig elérik a 100 százalékot. Hódmezővásárhelyen a rövidtávú (3 hónapos) közfoglalkoztatásban januártól decemberig 421 ember dolgozott, dolgozik, a hosszú távúban 107 (plusz 35 a kistérségben és 69 az önkormányzati intézményekben), szeptember 5-étől az év végéig újabb 104 ember dolgozhat. Eddig összesen 745 főt foglalkoztattak Vásárhelyen közmunkán, jelenleg 492-en dolgoznak, és az önkormányzat kihasználta a munkaügyi központ által az ő számára biztosított teljes keretet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!