Szeged és környéke

2014.07.30. 21:45

Nem lesz WC az M5-ös leállósávján

Szeged - 2008 óta évente átlagosan 15 százalékkal nő a röszkei határforgalom. Az M5-ösön veszteglő autósok WC-ért kiáltanak, de a leállósávot közlekedésbiztonsági okok miatt nem lehet mosdóvá alakítani.

Segesvári Csaba

Többórás sor, terelés, bosszankodó törökök és magyarok – minden nyáron ilyen a röszkei határ. Az elmúlt hétvégén közel 35 ezer járművel 135 ezer ember vette igénybe az M5-ös autópálya-határátkelőhelyet, mind a 9 kilépő oldali sáv folyamatosan működött. Az autópálya vonzza a Nyugat-Európából, Skandináviából Törökországba, Koszovóba nyaranta hazatartó vendégmunkásokat, de a turisták is a röszkei átkelőt kedvelik. A sztrádán érkező utasok leggyakrabban Schengen külső határán állnak meg először.

8 órás várakozás a bolgár–török határon

Az egyik utazással foglalkozó blog szerint a bolgár–török határon lévő Kapitan Andreevo–Kapikule-i határon a nyári időszakban átlagosan 2–8 órás a várakozás. A török Kapikule határátkelőn befelé 13 sávon tudják az autókat engedni. Július 25-én óránként 1000 utas lépte át a határt a világ második, Európában pedig a legforgalmasabb határátkelőjén. Ez a szám egy zsúfolt augusztusi napon 24 óra alatt 35 ezerre nő.

A várakozó autósok lapunknak minden évben a WC és a büfé hiányára panaszkodnak. Utánajártunk, lehet-e változtatni a jelenlegi áldatlan helyzeten.

A határ felé tartó törökök már az M1-esen tudnak a röszkei dugóról. Az autópálya-kezelő fényhídjai a határról 7,5 kilométerre, a bajai úti lejárónál is figyelmeztetik a sofőröket.

Az átkelő előtt 2,5 kilométerrel tábla jelzi, hogy a következő lehajtónál vécé és pihenő is van. Az M5-ösön lévő benzinkút 1,5 kilométerre van a határtól, ezen a rövid szakaszon két sávban 600 autó elfér. Az átkelőt a rendőrség, az M5-öst az AKA Zrt. üzemelteti. Az egyenruhások hatásköre az átkelő vége tábláig terjed. Megnéztük, szerdán már nyoma sem volt a hétvégi szemétnek, a két állandó WC mellett 4 mobil egység is nyitva volt. Üres szemetesek várják a hétvégi rohamot, a zacskókat a másfél kilométerre lévő benzinkútig rakták ki.

– 2008 óta évente átlagosan 10-15 százalékkal nő a határforgalom. A rendőrség nemcsak a police.hu-n, a helyi és országos sajtóban, hanem a törökök által olvasott német lapokban is tájékoztat a röszkei helyzetről. Térképpel, fontos tudnivalókkal segítjük az utazókat – mondta [namelink name="Éberhardt Gábor"]. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a hétvégi helyzetről elmondta, lehet bármennyi sávot nyitni, ettől függetlenül az átlépő több százezer fős tömeget ellenőrizni kell. – A kocsisor összeér a szerb oldallal, ilyenkor nincs hová engedni az autósokat. A tereléstől a hétvégi csúcsban bedugult Tompa, majd a 120 kilométerre lévő Hercegszántó is – mondta az alezredes. A rendőrök úgy látják, lehetőségeik szerint mindent megtesznek, hogy csökkenjen a sor, hogy elviselhetőbb legyen a várakozás. – Vizet osztunk, ebben a Maros Mentőcsoport, a Vöröskereszt is segít. Az átkelőn több büfé üzemel, a nyári csúcsra mobil vécéket is kihelyeztünk – mondta Éberhardt.

A várakozó autósok lapunknak minden évben a WC és a büfé hiányára panaszkodnak. Fotó: Schmidt Andrea

A várakozó autósok lapunknak minden évben a WC és a büfé hiányára panaszkodnak. Fotó: Schmidt Andrea
Hozzátette, január elsejétől a rendőrség üzemelteti az átkelőt, több lett a szemetes, amit akkor tudnak üríteni, ha elmegy a sor. A szemét- és vécéproblémákkal kapcsolatban egy neve mellőzését kérő közlekedési szakember megjegyezte, az autópályák leállósávját nem lehet mosdónak használni. – Mit tegyen a mentős, ha rosszul lesz valaki a sorban, és WC foglalja el a leállósávot? Vagy ha tűz üt ki? Az egymáshoz szorosan felsorakozó autósoktól mozdulni sem lehet. A leállósáv lezárásával járó biztonsági kockázatot senki sem fogja vállalni – mondta a szakember.

Máshol sincs útszéli WC

A záhonyi átkelőnél is rendszeresek a többórás várakozások. Az ukrán határhoz vezető 4-es utat a Magyar Közút Nzrt. kezeli. – A Záhony-Csap határátkelőnél is előfordulnak jelentősebb fennakadások a nagyarányú ki- és belépő forgalom miatt, a határhoz közeli mintegy 1 kilométeres szakaszon egyébként több helyen is ki vannak helyezve kisebb méretű szemetesek – közölte a társaság szóvivője. Úgy tudjuk, az útszéli WC-t korábban a helyi önkormányzat biztosított, erről azonban további információkat nem kaptunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!