Szeged és környéke

2012.01.30. 18:58

Nincs indexen a leckekönyv

Szeged - Négy és fél évvel ezelőtt szűnt meg az index, azaz a hallgatók leckekönyve az SZTE-n. A legtöbben átálltak az elektronikus jegybeírásra, de a szegedi orvostudományi karon ragaszkodnak a papírhoz.

Horváth Attila

Hitelesített

A bölcsészkaron ma egy úgynevezett hitelesített indexkivonatot kap a végzett hallgató diplomája megszerzése után. Ez néhány nyomtatott papírt jelent, amelyen jelölik az elvégzett kurzusait. Több oktató azonban ragaszkodik a kurzusteljesítési laphoz, amelyet a hallgatónak kell kinyomtatnia, ezzel igazolva, hogy valóban felvette az órát.

– Az országban először, 2007 szeptemberétől már nem adtunk ki leckekönyvet. Aki korábban kezdte tanulmányait, megtarthatta, tovább vezethette indexét – mondta [namelink name="Kothencz Mihály"], az SZTE Bölcsészettudományi Kara tanulmányi osztályának vezetője. Mára nagyon kevesen használják, a többség váltott az elektronikus ügyintézésre.

Tárgyat felvenni, vizsgára jelentkezni és vizsgaeredményeket beírni elektronikusan az etr-en (egységes tanulmányi rendszer) már előtte is lehetett. A leckekönyv megszüntetésének Kothencz Mihály szerint a legnagyobb előnye, hogy a hallgatóknak azóta kevesebbet kell sorban állniuk az ügyintézők előtt – akiknek pedig kevesebbet kell adminisztrálniuk. – Az átlagok kiszámítása és a félévek zárása korábban 2 hetet vett igénybe, ma már megvan másfél nap alatt – hallottuk az osztályvezetőtől. Szerinte az index másik hátránya az ára volt: 1,5 millió forint volt az éves költsége, a hallgatóknak ingyen járt.

A szegedi egyetem legtöbb hallgatója elektronikus ügyintézésre váltott. Azért vannak még kivételek. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi egyetem legtöbb hallgatója elektronikus ügyintézésre váltott. Azért vannak még kivételek. Fotó: Karnok Csaba
A bölcsészkaron a doktoranduszhallgatóknak azonban még kötelező használniuk indexet, ennek pontos okát az osztályvezető nem tudta megmondani. Az orvostudományi kar tanulmányi osztályán megtudtuk: kari rendeletben tiltották meg a leckekönyv megszüntetését, azaz mindenkinek kötelező használnia.

– A tanárok nem engednek index nélkül vizsgázni. Egyszerűen hazaküldenek, vagy be kell hozatnunk valakivel, ha nincs nálunk – mesélte [namelink name="Róna Gergely"] ötödéves orvostanhallgató. Évfolyamtársaival egyetértenek abban, hogy ez egy szép hagyomány, ráadásul van mivel igazolniuk jegyeiket, ha összeomlana az elektronikus rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!