Szeged és környéke

2013.01.15. 21:20

Nincs már mit veszteniük a pedagógusoknak

Csongrád megye - Csongrád megyében sok önkormányzati iskolában már évek óta ismeretlen fogalom volt a cafeteria, így nem is volt mit veszteniük az államosítással. A szerencsések, akik eddig kaptak béren kívüli juttatást, most várakoznak. Az országos helyzetfelmérés után döntik el, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ továbbra is ad-e, és ha igen, mennyit a pedagógusoknak.

Timár Kriszta

Miközben az országos hírek arról szólnak, hogy az önkormányzati iskolák államosítása után a pedagógusok béren kívüli juttatásai veszélybe kerültek, Csongrád megye több településén már évek óta nem láttak ilyesmit a tanárok, így egy pluszbosszúságtól megkímélhették magukat: január elsejével nem csökkent a jövedelmük. Vannak azonban hazánkban olyan szerencsés pedagógusok, akik eddig Erzsébet-utalványt, egészségpénztári hozzájárulást, keresetkiegészítést vagy jutalmakat is kaptak. Ők a fenntartóváltással akár több tízezer forinttól is eleshettek.

A 2012. december 31-éig fennálló rendszerben az iskolafenntartó önkormányzatok – ahol erre lehetőséget tudtak teremteni – különböző mértékű kiegészítő jövedelmet, cafeteriajuttatást adtak a pedagógusoknak. Az állami fenntartásba vétel után egyes településeken továbbra is biztosítják a támogatásnak ezt a formáját, sok helyen azonban ezt megvonták. A kormány ezekben a napokban vizsgálja, hol milyen rendszer működött, majd egységesen alakítják ki minden intézményben az erre vonatkozó gyakorlatot.

Szegeden az általunk megkérdezett intézmények mindegyikében már évek óta megszűnt a cafeteria. Mivel nem kötelező juttatásról van szó, a megszorításokkal ezek eltűntek. – Korábban ki tudtuk gazdálkodni, de már tavaly is az egyetlen pluszpénz a jubileumi jutalom volt, amelyre központi forrás állt rendelkezésre – mondta el [namelink name="Husztáné Gyursánszki Erzsébet"], a Bonifert Domonkos Általános Iskola igazgatója. A Dózsa György Általános Iskolában is már az előző évben megszűnt az addigi havi 5000 forintos cafeteria. – Amit a terembérletből meg tudtunk spórolni, azt karácsony előtt kiosztottuk. Fejenként 15 ezer forint jutott. A túlórák és a helyettesítések számát is le kellett csökkentenünk, így azzal is kevesebb lett a pedagógusok jövedelme – mondta el [namelink name="Tóthné Lengyel Mária"] igazgató.

A szegedi pedagógusoknak 2011 januárjától volt egy pluszjuttatásuk: Szeged-pótlék néven az önkormányzat a béremelés elmaradásának kompenzálásaként 4,9 százalékos bérkiegészítést adott nekik. Ennek folyósítása azonban annak a tanévnek a végével véget is ért, így ezt is hamarabb vesztették el, mint ahogy az államosítás megtörtént.
Csongrádon cafeteria soha nem is volt, étkezési jegyet 2011-ig kaptak a pedagógusok. Azóta semmiféle pluszjuttatásban nem részesülnek. Makón néhány iskolában kaptak eddig cafeteriajuttatásokat a pedagógusok – most várják, hogy a jövőben kapnak-e, és ha igen, mennyit. Szentesen szintén zajlanak az egyeztetések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!