Szeged és környéke

2019.08.14. 13:47

Óvakodjunk a figyelmetlen sofőröktől - és induljuk el időben! Stresszes lehet az ingázás

A Hódmezővásárhelyről Szegedre ingázóknak reggelente próbára teszi a türelmét a bevezető út óriási forgalma, de a Bertalan hídon iskolás gyermekükkel autózóknak is sok bosszúságot okoz az araszolás. A stresszt mindenki máshogy viseli.

Kovács András

A rohanós reggelek, a délutáni csúcsforgalom, a gyerekek iskolába és különórákra szállítása sokak idegeit próbára teszik. Több mint ezren töltötték ki a Shell „Ne csak utazz, élvezd az utat!" kérdéssort, és a válaszokból kiderült, hogy bár legtöbben nyugodtnak érezzük magunkat vezetés közben, azért vannak stresszfaktorok. A válaszokat elemezve elmondható, a legkevesebb időt az irodai munkát végzők töltik autójukban, bő harmaduk még fél órát sem. A másik végletet a szállítással, építéssel vagy ingatlanokkal foglalkozók képviselik, 46 százalékuk naponta három órát vagy annál is többet autózik. Míg a hölgyek 62 százaléka tölt egy óránál kevesebbet napközben az autóban, addig a férfiaknál ez az arány 46 százalék. A gyerekek szállítását inkább a nők oldják meg, de a különbség elmarad a várakozásoktól, a férfiak 23 százaléka használja a gyerekek programjaihoz az autót, ez az arány a nőknél 32 százalék.


A nagy forgalom és a dugók ellenére a válaszadók hattizede nyugodt sofőrnek tartja magát, és ahogy öregszünk, ez csak javul. A 30 év alattiak 54, a 46–60 év közöttiek szűk kétharmada nem idegesíti magát vezetés közben, sőt a sofőrök 22 százaléka kifejezetten szabadnak érzi magát a kormány mögött, s csak tizedük frusztrált, ideges a napi ingázástól. Az utóbbi okai legtöbbször a figyelmetlen vezetőtársak, ezt követik az agresszív sofőrök és a nagy forgalom. Ez utóbbi persze a fővárosban a legkellemetlenebb, ám a parkoló­helyek hiányát meglepően nem ott, hanem a megyeszékhelyen és a nagyvárosokban élők jelölték meg legmagasabb arányban.

A stressz kiváltó oka sokszor az, hogy késve indulunk el, bár ezt nem valljuk be: a megkérdezettek kilenctizede úgy gondolja, hogy mindig vagy legalábbis általában időben elindul mindenhova. A hölgyek nagyobb késők, de valójában csak 16 százalékuk mondta, hogy szereti megvárni az utolsó pillanatot.


E sorok írója másfél évtizede azért nem Újszegeden keresett felújítandó családi házat, mert tudta, a két híd nagyon szűk keresztmetszet két lánnyal az iskolába járáshoz.

Egy nemzetközi közlekedéskutató cég 2017-ben öt kontinens 38 országának 1360 városában vizsgálta a közlekedési dugókat. Szegeden a közlekedési torlódásokban való ücsörgés tíz órát vesz el éves szinten az autósok életéből. Ez naponta két és fél percet jelent, ha évi 240 munkanappal számolunk.


Az időben elindulás egyébként relatív, de erről a Hódmezővásárhelyről Szegedre ingázók is tudnának mesélni reggelente.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!