Szeged és környéke

2009.07.08. 23:58

Pavarotti a mai tenorok kedvence

Szeged - A Szegedi Szimfonikus Zenekar Három tenor című ajándékkoncertjét ma 21 órától rendezik meg a Dóm téren. Akinek nem jutott belépő, a nézőtér mellől hallgathatja meg a gálát.

Hollósi Zsolt

Könnyed, nyáresti zenés show lesz a szegedi szimfonikusok mai ajándékkoncertje a szabadtérin. A gála címét a legnagyobbaktól kölcsönözték: a világ akkoriban legjobbnak tartott három tenoristája, Plácido Domingo, José Carreras és Lu- ciano Pavarotti 1990 nyarán, az olaszországi foci vb római záróünnepségén lépett fel először közösen. Az egyszeri alkalomra tervezett fellépésből évekig tartó közös munka lett, produkciójukkal bejárták a világot. Az általuk megteremtett koncerttípus hihetetlenül népszerűvé vált – a tegnapi próba alapján úgy tűnik: Gyüdi Sándor vezényletével a szegedi kötődésű tenoristákkal is siker várható ma este a Dóm téren.

– Nagyon örülök, hogy újra visszatérhettem Szegedre. Ezekben a napokban szerencsére épp szabad voltam, így el tudtam fogadni Gyüdi Sándor meghívását. Finnországból érkeztem, a szegedi lesz az első nagy szabadtéri koncert, ahol énekelek – mondta a tegnapi próbán, a Korzó Zeneházban a Mezzo-operaverseny győztese, Adam Diegel. Az amerikai tenorista szerint a magyar pálinka fantasztikusan finom, az emberek roppant kedvesek, a lányok pedig gyönyörűek itt. Amikor arról faggattuk, az eredeti Három tenor közül kit kedvel legjobban, nem hezitált a válasszal: – Pavarottit, mert csodálatos hangja volt, tökéletes technikával énekelt.

Gyüdi Sándor karmester a gála három tenoristájával, Wendler Attilával, Adam Diegellel és László Boldizsárral a tegnapi próbán. Fotó: Schmidt Andrea

Gyüdi Sándor karmester a gála három tenoristájával, Wendler Attilával, Adam Diegellel és László Boldizsárral a tegnapi próbán. Fotó: Schmidt Andrea
Bár nem beszéltek össze, ugyanez a véleménye kollégájának, Wendler Attilának is: – Pavarottiból erőfeszítés nélkül dőlt a hang, arany folyt ki a torkán. A másik kettő is világszínvonalon énekel, de nem olyan könnyedén. Remek ötletnek tartom a szegedi koncertet, igazi nyári program, közönségbarát, népszerű, mégis nívós szórakozást kínál. Örülök, hogy a Nessun dormát is elénekelhetem, arról álmodom, hogy egyszer majd a teljes szerep is megtalál.

– Az énektanárnőm mindig azt mondta: a Három tenorból Pavarotti volt a muzsika, Carreras a szív, Domingo pedig a férfi. Ezért volt telitalálat együtt felléptetni őket. A kedvencem Pavarotti, mert ő vitte tovább azt a Caruso és Franco Corelli nevével is fémjelezhető bel canto vonalat, a tradicionális olasz énekiskolát, ami hozzám legközelebb áll – mondja a mai gála harmadik tenoristája, László Boldizsár, aki Stockholmból kedden repült haza, és pénteken már utazik is vissza a svédországi mesterkurzusra. – Reményeim szerint Dóm téri koncertünk olyan lesz, amiről az unokáimnak is mesélhetek.

Jegy nélkül is

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szabadtéri igazgatósága úgy döntött, hogy – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – ma 21 óra után beengedik a Dóm térre azokat, akiknek már nem jutott helyre szóló belépőjegy az ajándékkoncertre. Bár a nézőtérre statikai okok miatt nem tudnak több embert felengedni, mint amennyinek jegye van, az árkádok alatt azonban azok is hallgathatják a gálát, akik nem jutottak idén belépőhöz. Érdemes otthonról összecsukható ülőalkalmatosságot hozni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!