Szeged és környéke

2011.10.17. 21:22

Pénzbírsággal vagy elzárással büntetnék azokat, akik az utcán laknak

Szeged - December elejétől senki nem tartózkodhat életvitelszerűen Budapest utcáin, főleg a téli időszakban mindenkinek fűtött helyen kell lennie, ha kell, „kényszerrel kell fedél alá vinni" az érintetteket – jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) VIII. kerületi polgármester a közelmúltban. A kerületben szeptember végén ügydöntő – végül eredménytelen – népszavazást tartottak a hajléktalanokról.

Bobkó Anna

Az Országgyűlésben is téma volt tegnap a fedél nélküliek ügye: a szabálysértési törvény módosításáról nyújtottak be javaslatot fideszes politikusok. Azt szeretnék elérni, minősüljön szabálysértésnek a „közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése". Azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassanak. A politikusok szerint a cél nem a büntetés, hanem hogy jogi úton léphessenek fel azokkal szemben, akik eddig nem éltek a lehetőséggel, és a segítségnyújtás ellenére is az utcán maradtak.

Börtönperformance-szal tiltakoztak

Szabó Máté ombudsman szerint a szankcionálás csak az eleve kiszolgáltatott emberek további megalázására, elüldözésére alkalmas. Korábban felemelte a hangját a tervezet ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is – a jogvédő szervezet szerint alkotmányellenes, hiszen sérti az emberi méltósághoz való jogot és a tartózkodás szabad megválasztásának jogát. A törvénymódosítás ellen tegnap délután a Kossuth téren börtönperformance-szal tiltakozott a Város Mindenkié csoport.

Szegeden közel 600 hajléktalan él a városszéli kiserdőkbeli sátrakban, a paneles övezetek lépcsőházaiban, vagy egyszerűen csak egy padon. A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata autóval járja a várost. A szociális munkások a betegség és a kihűlés veszélye miatt elszállítják a hajlék nélkülieket valamelyik szociális intézménybe. A Moszkvai körúton, a Bajai úton és az Indóház téren összesen 163 embernek tudnak szállást biztosítani – nem mindenki él a lehetőséggel.

–Volt rá példa, hogy végtagfagyással feküdt az illető az utcán, mégsem jött a kollégáimmal, kérte, hogy hagyjuk békén. A törvény sem fogja meghatni azokat, akik nem akarnak bent éjszakázni a melegedőn. Ők általában olyan emberek, akik nem szeretnek alkalmazkodni, hiszen az intézményekbe nem lehet ittasan bemenni. Sokan pedig attól félnek, hogy társaik kirabolják őket – tudtuk meg Sirokmán Ildikótól, a Máltai Szeretetszolgálat utcai szociális munkásától és koordinátorától, aki elmondta: kollégái 200–220 hajlék nélkülivel állnak napi kapcsolatban.

Október 8 óta hatan haltak meg kihűlés miatt az országban. Szegeden, Makón, Szentesen és Vásárhelyen becslések szerint közel 800 hajléktalan él. A hódmezővásárhelyi melegedőben éjjel 42, nappal 30 fedél nélkülinek segítenek. De a hideg időben emelik a férőhelyek számát, és akár 52–54 személyt is befogadnak. Szentesen és Makón a nappali melegedőben 30-30 rászorulónak segítenek étellel is. Éjjeli fekhelyet a Kurca-parton félszáz, a Maros-parti városban 22 hajléktalan talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!