Szeged és környéke

2008.04.18. 00:11

Sándorfalván eltévedt a polgármester

Sándorfalva - Eltévedt saját városában Sándorfalva polgármestere, olyan sok utcanévtábla hiányzott. Hamarosan 412 új és egységes fölirat igazítja el a legújabb kisvárosunkban kalandozót.

Újszászi Ilona

A megyeszékhelyen, Szegeden nincs ekkora bizonytalanság, de a hiányzó utcanévtábla itt is okozott már kalamajkát: egy nő majdnem lekéste az esküvőjét.

– Bosszantó lehet annak, aki nem ismerős Sándorfalván, hogy sok helyütt nem olvasható vagy nincs utcanévtábla – mondja Kakas Béla. A kisváros polgármestere elárulja: ő maga is elbizonytalanodott már, merre menjen, mert hiányzott a sarki útbaigazító tábla. A képviselő-testület döntött: bruttó 1 millió 413 ezer forintot költ a kitáblázásra: a héten kezdik a munkát, hamarosan mind a 412 új és egységes fölirat a helyére kerül.

Nem egy ökör ára az utcanévtábla: az interneten lelt ajánlat szerint a zománcozott fajta 4875 vagy 7115 forint. Kalmár Ferenc szegedi, pontosabban „öregrókusi" képviselő is felújíttatott néhány elavult eligazító táblát – például a Hunyadi téren. Szerinte minden utcasarkon kellene egy fölirat, hogy akinek szüksége van rá, elolvashassa, merre is jár éppen.

– A hasonló elnevezés és az utcarendet fölborító, pontszerű lakótelepi építkezési forma okoz időnként kalamajkát – idézi emlékeit a szegedi Tarján városrész képviselője, Kenyeres Lajos. Példaként említi, hogy az ott élők se mindig tudják, hol húzódik a Hüvelyk utca, a Piroska, a Tünde és a Csongor tér határa. A Szilléri sugárút közelében pedig Szilléri sor is létezik, mert a Sás utca egy szakaszát így illették azok, akik nem gondoltak arra, milyen félreértéseket indítanak el a változtatással. A képviselő húga például évekkel ezelőtt majdnem elkésett saját esküvőjéről, mert a taxi rossz helyen várakozott.

Ötödik Hugónak olvasta a rövidítést, aki nem ismerte Victor Hugo francia írót. Fotó: Segesvári Csaba

Ötödik Hugónak olvasta a rövidítést, aki nem ismerte Victor Hugo francia írót. Fotó: Segesvári Csaba
Megduplázott közel kétszáz utcatáblát a szegedi Soroptimust Club, mert a névadóról magyarázó szöveget helyezett el a Tisza-parti városban.

– A fejemben van Szeged térképe, tudom, melyik utcát merre keressem, kivéve talán a Tompa szigeti kiskertes részen. Például az újszegedi „madártelepen" balról a gázló, jobbról jobbára az énekesmadarak a névadók – büszkélkedik Jakab Ernő. A taxis szerint elegendő az utcanévtábla Szegeden, de hiányolja a közlekedési táblákhoz hasonlatos, az utcák felé terelő, nyilakkal és információkkal ellátott föliratokat. Ha ezek lennének, nem kellene olyan sokszor útbaigazítaniuk az idegent. Jakab úr taxija kesztyűtartójában egy tízegynéhány éves, elavult térképet tart – kabalából.

Térképhiány

A megyeszékhelyről a szegedi Radnóti könyvesboltban kétféle, 2007-es keltezésű, nem helyi kiadó által gondozott, részben idejétmúlt tartalmú térképet árusítanak, 660 forintért. Anyagi okokból késik Szeged legújabb térképének helyi kiadása: tavaly szeptember helyett idén májusban kerül a boltokba a pályázati pénzekkel támogatott mappa, címlapján a Lapis-féle Szeged-múzsa fotójával – tudtuk meg Firbás Zoltántól. A szegedi Firbás Térkép Stúdió a Dél-Alföld Régió településeinek kétharmadáról saját mappával rendelkezik, de más kiadókkal is dolgozik. Új Szeged-térképének adatai szinte az utolsó pillanatig frissülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!