Szeged és környéke

2012.01.29. 21:01

Szabó Ferenc: én voltam a célpont

Szeged - Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-vel szemben. Szabó Ferenc, a cég egykori igazgatója jogi lépést fontolgat azok ellen, akik támadták. Gyimesi László szerint volt értelme az átvilágító bizottság vizsgálatának.

Szabó C. Szilárd

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. Szeged BKV-ja – jelentette ki tavaly februárban sajtótájékoztatóján [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] azt követően, hogy 2010 decemberében a szegedi közgyűlés Fidesz–Jobbik alkotta többsége leváltotta Szabó Ferencet, aki 18 évig vezette a környezetgazdálkodási céget. A Jobbik szegedi önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a városi tulajdonú gazdasági társaság súlyos tízmilliókat fizetett ki az elmúlt években különböző tanulmányokra, a számlákat kiállító vállalkozások tulajdonosai között a cégvezető tisztségviselői és rokonai is előfordultak. Hangsúlyozta, ki kell vizsgálni, hogy a szerződések mögött valós teljesítések állnak-e, vagy bűncselekmény történt. Márciusban a fideszes [namelink name="Gyimesi László"] vezette Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál a céggel kapcsolatban hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és más gazdasági bűncselekmények, többek között adócsalás gyanúja miatt. A nyomozás nemrég lezárult. A hatóság szerint nem történt hűtlen kezelés, sem adócsalás, nem sértették meg a számvitel rendjét, nem szereztek jogosulatlan gazdasági előnyt a cégnél – a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Szabó Ferenc: méltánytalan volt az eljárás. 18 év után eltávolítottak, megpróbáltak befeketíteni.

Szabó Ferenc: méltánytalan volt az eljárás. 18 év után eltávolítottak, megpróbáltak befeketíteni.
Fotó: DM/DV

[namelink name="Szabó Ferenc"] tavaly márciusban sajtóközleményében egyebek mellett arról írt, hogy munkatársával szeretett volna válaszolni az átvilágító bizottság ülésén a felmerült kérdésekre, de kizavarták őket. Akkor úgy vélte: „ez az egész eljárás csak arra jó, hogy megkíséreljenek teljesen kriminalizálni egy közönséges, egyszerűen értékelhető és elbírálható jogi-közgazdasági szakmai kérdést".

Gyimesi László: Nem bűncselekmény, de tény

– Az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint az nem bűncselekmény, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. komoly közpénzeket, tízmilliókat fizetett ki a városi cég vezető tisztségviselői és rokonai által alapított cégeknek különböző dolgokra, az attól még tény. Mi sem bizonyítja jobban, hogy volt értelme az átvilágító bizottság vizsgálatának, mint az, hogy az új ügyvezető, Makrai László tavaly januárban bejelentette: felhagy ezzel a gyakorlattal – kommentálta a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot Gyimesi László, az átvilágító bizottság fideszes elnöke.

– Méltánytalan volt az eljárás. 18 év után eltávolítottak, megpróbáltak befeketíteni. Kizártak az ügyből, semmilyen információt nem kaptam, nem fejthettem ki az álláspontomat. Noha a cég és ismeretlen tettes ellen folyt az eljárás, tudom, hogy én voltam a célpont – mondta lapunknak Szabó Ferenc, aki szerint az igazi sérelem a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-t érte, a cég jó hírnevén esett csorba. Hangsúlyozta: a cég új ügyvezetése korrekt volt vele, szakmai oldalról nem érte támadás, kritika. Szerinte lehettek volna vele annyira méltányosak, hogy 18 év után békében elengedik. Önként lemondott volna, ha a tulajdonos így akarja, mással képzeli el a céget. Elmondása szerint közel 10 milliárd forintot hoztak a városnak, nagy fejlesztéseket végeztek, az ország egyik legjelentősebb hulladékgazdálkodási cége lett a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. – Más városban ezért jutalom jár, nem pedig az, hogy meghurcolják az embert. Az a legfájóbb, hogy 18 év közszolgálat után tették ezt velem – mondta Szabó Ferenc, aki nagyon kíváncsi arra, hogy a rágalmazók elnézést kérnek-e majd a cégtől és a cég munkatársaitól. Elmondása szerint a munkatársai, vagy ahogy ő fogalmazott, a kulcsemberek a mai napig a környezetgazdálkodásnál dolgoznak. Ez nagyon fontos a folytonosság miatt.

– Azért van egy hozadéka az ügynek. Papírom van arról, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtem el a 18 év alatt. Megjegyezhetném, hogy ilyen papírja kevés embernek van ma Magyarországon. Ezt köszönhetem Gyimesi Lászlónak. Még egyszer nem lehet ilyen mondvacsinált rágalmakkal megvádolni – hangsúlyozta Szabó Ferenc, aki fontolgatja a jogi lépést azok ellen, akik megtámadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!