Szeged és környéke

2019.07.18. 19:38

Szeged Harca Londonból: Dániel különleges animációs filmmel köszöntötte a várost

Két hete látott napvilágot a YouTube-on a Szeged harca című animáció, amelyet már több mint 188 ezren tekintettek meg, és csaknem tízezer lájkot kapott. A videót a szegedi születésű, Londonban élő Mészáros Dániel készítette.

Kiss Anna

A Szeged harca című videó az igen népszerű Trónok harca amerikai televíziós fantasy sorozat mintájára készült, a Fő fasortól indulva, az újszegedi Erzsébet ligeten és a Belvárosi hídon át haladva, egészen a Dugonics térig ka­lauzolja a nézőt. Látványos bemutató, az épületek, példá­­ul a Szegedi Nemzeti Színház, a Móra Ferenc Múzeum, a dóm és a Hősök kapuja is a földből emelkedik ki, mintha felülnézetből, egy drón segítségével suhannánk végig a me­­gyeszékhelyen, időnként betekintve a méltán híres épületekbe. A videót a Londonban élő Mészáros Dániel alkotta meg, aki, mint kiderült, Szegeden született. Alkotását már több mint 188 ezren tekintették meg, és csaknem tízezer lájkot kapott. Megkérdeztük, mi adta az animáció apropóját.


– Szegeden születtem és nőttem fel, mindemellett pe­­dig szerintem gyönyörű hely és egyben kiaknázatlan terület is filmkészítés szempontjából. Hozzám is eljutott a 300. szü­­letésnap híre, és mivel sem­­milyen más, az alkalom kapcsán készült kreatív projekttel nem találkoztam – amit szomorúnak tartok –, világos volt, hogy az új projektemnek itt kell játszódnia. Persze az is fontos érv volt a munkában, hogy ezt a várost ismerem a legjobban. Közel három hó­napot vett igénybe a Trónok harcára épülő animáció. Eredetileg nem voltam benne biztos, hogy időre be tudom majd fejezni, de végül szépen lassan minden összeállt az ünnepre – nyilatkozta lapunknak Dániel.


Azt mondja, nyolc hónappal ezelőtt nyitotta meg először azt a 3D-s programot, amelyben a videó készült, előtte már foglalkozott kétdimenziós animációval, illetve filmkészítéssel is. Így készülhetett el például Radnóti Miklós Bájoló című verséhez a szintén Szegedről szó­­ló film, ami 34 ezer megtekintést hozott az ifjú tehetségnek. Mint kiderült, a jövőben is szeretne foglalkozni a várossal, illetve együttműködni minél több tehetséges helyi fiatallal, de ugyanilyen stílusú animációt nem tervez.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!