Szeged és környéke

2016.05.18. 12:20

Személyautó kíséri a mentőt Szegeden

Szeged - A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően személyautó is kíséri már időnként a mentőautót Szegeden. A mentőorvos így akár külön is tud válni az egységtől, és újra riasztható. Az átalakított Suzuki felszerelésében egy rohamkocsinak felel meg, beteget azonban nem tud szállítani.

Timár Kriszta

Személyautót állítottak be Szegeden a mentőszolgálat kötelékébe: három Suzuki S Crossal bővült az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének járműparkja. A mentőautók mintájára felmatricázott autó felszereltségében a rohamkocsinak felel meg, csupán hordágy nincs benne.


– Minden olyan eszköz megtalálható benne, ami a legkritikusabb állapotú betegek ellátásához kell. Különlegessége a mellkaskomprimáló gép, amely újraélesztésnél ritmusosan pumpálja a mellkast, kiváltva ezzel a team egyik tagjának tevékenységét. A rohammentővel szemben ugyanis ebben csak ketten ülnek – mondta el [namelink name="Túri Mihály"] vezető mentőtiszt.


A Suzukiban egy mentőorvos vagy mentőtiszt és egy ápoló végzettségű, a sürgősségi ellátásban jártas gépkocsivezető utazik. Beteget nem szállít, az egység célja, hogy minél gyorsabban a helyszínre érjen, és az egység megkezdje a beteg ellátását.

 

A mentőorvosi kocsi méreteinek és műszaki paramétereinek köszönhetően sok esetben gyorsabban a helyszínre tud érni, mint a hagyományos mentő.

A mentőorvosi kocsi méreteinek és műszaki paramétereinek köszönhetően sok esetben gyorsabban a helyszínre tud érni, mint a hagyományos mentő. Fotó: Török János

– Ha súlyos esethez riasztanak mentőt, a mentőgépkocsival együtt közlekedve rohammentő szintű egységet képeznek – magyarázta Túri Mihály, miért látni mostanában egyre gyakrabban, hogy a mentő előtt szirénázva megy a kisautó is.


– Mivel a kritikus állapotú betegek ellátása után az esetek 70 százalékában már nem szükséges orvosi felügyelet az intézetbe szállításhoz, jellemzően az orvos ismét riaszthatóvá válik, amint a mentő a beteggel együtt elindul a helyszínről. Ha pedig továbbra is szükség van rá, átül a mentőbe, biztosítva a megfelelő szintű felügyeletet a beteg számára.


A kisautót akkor is tudják mozgósítani, ha az ellátás során kiderül, hogy a bejelentéskor rendelkezésre álló információk szerint helyszínre riasztott egység alacsonyabb szakmai szintű, mint amire valójában szükség van. Túri Mihály elismerte: az új rendszer valóban többletköltséget jelent a mentőszolgálatnak, viszont professzionálisabb ellátást garantál körzetében, és nem mellékesen a rendelkezésre álló orvosi kapacitást logisztikailag rugalmasabban képes felhasználni.


A mentőorvosi kocsit a megyeszékhelyeken állította szolgálatba az Országos Mentőszolgálat, ha azonban magasabb szintű ellátásra van igény, és a mentőegység foglalt, távolabbi területekre is riasztható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!