Szeged és környéke

2008.11.13. 23:11

Tavaly elosztogatta disznóit a sándorfalvi gazda

Sándorfalva - Sári György sándorfalvi gazda tavaly még ingyen osztogatta élő disznóit, mert veszteséges volt a vállalkozása. Most 20 forint a nyereség kilónként a malacokon. <br>

Kovács Kriszta

Az állami támogatások és az olcsó takarmány miatt javult idén a magyar sertéstenyésztők helyzete. A szemestakarmány ára legalább a felére csökkent, emellett a tenyésztők hasonló támogatást kapnak, mint az európai uniós gazdák – tudtuk meg Sári Györgytől.
Mint egy évvel ezelőtt megírtuk, Sári György ingyen osztogatott élő disznókat Sándorfalván. Az állatokat rászoruló családok vihették haza. A gazda akkor a sertéságazat kilátástalan helyzetére akarta felhívni a figyelmet az akcióval. Egy évvel ezelőtt ugyanis magasak voltak a takarmányárak, az élő állatok felvásárlási ára pedig alacsony.

– Idén jövedelmezőbb az állattartás, mint tavaly volt. Egy évvel ezelőtt azért osztogattam a disznókat, mert egy kiló élő állat előállítása 367 forintomba került, de csak 255-öt kaptam érte. Így kilónként 112 forintot vesztettem. Idén a körülbelül 300 forintos önköltség mellett 320-at kapok kilónként. Tehát 20 forint a nyereség – mondta az 59 éves gazda.

Sári György közel kétezer disznót tart szatymazi telepén. Fotó: Schmidt Andrea


Sári György tavalyi vesztesége abból adódott, hogy felélték az évek alatt felhalmozott, több mint fél évre elegendő takarmánykészletet. Hiteleket vett fel, hogy ne menjen csődbe. Idén megkezdték a felélt tartalék pótlását. Ha marad a disznók magasabb felvásárlási ára, s az állami támogatások sem csökkennek, két éven belül egyenesbe jön.

– A szatymazi telepemen darabszámra most már ugyanannyi disznóm van, mint tavaly ilyenkor: körülbelül 1980. Tavaly csökkentenem kellett az anyaállományt. A fiatal kocáktól született malacok még nem vágásérettek, ezért nem lehet őket eladni – magyarázta a sándorfalvi gazda.

Sári György

Sári György
Sári György tavaly kényszerből fogta vissza a termelést. Az idén tavasszal újra éledező magyar sertéságazat még mindig „issza a levét" az egy évvel ezelőtti veszteségnek. A külföldi (francia, dán, olasz) befektetők pedig sorra vásárolják fel a tönkrement magyar gazdaságokat.

Állami támogatás

A gazdák három területen juthatnak állami pénzhez: az állati tetemek elszállítására, az állatbetegségek megelőzésére, valamint az állati jólét (megfelelő nagyságú hely, kifutó, vízminőség stb.) támogatásához. Ha valaki az összeset megkapja, maximum 2800 forintot tehet zsebre leadott állatonként. Tavaly ez az összeg ezer forinttal kevesebb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!