Szeged és környéke

2008.03.13. 20:47

Tízéves az algyői népszínház

Algyő - Az algyői Móra Ferenc Népszínház legfontosabb feladatának tartja, hogy elsősorban a magyarlakta területek, illetve a határon túli szórványmagyarság színházigényét szolgálja – a társulat pénteken ünnepli tizedik születésnapját.

Kancsár Tímea

Az algyői Móra Ferenc Népszínház társulatának korábbi tagjai szívesen nosztalgiáznak első előadásukról: Gárdonyi Géza Lámpás című kisregényét vitték színpadra. A hagyományőrző színház ma ünnepli tizedik születésnapját.

Az algyői faluház fogadta be az 1998. március 14-én alakult társulatot. Az egyik alapító és egyben művészeti vezető, Kátó Sándor mellett ott bábáskodott a Népszínház megszületése körül Bíró Zoltán és Pozsgay Imre, Tóth Károly és az Öttágú Síp Kulturális Egyesület is. A színház a Kárpát-medence magyarlakta területeire, illetve a szórványmagyarság közé viszi el előadásait. Két éve a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal a korábbinál is szorosabb kapcsolatot alakítottak ki, a népszínház helyettük látja el a Temesség magyarlakta településeit tájelőadásokkal.

– Erdélyi és magyarországi társulatok tagjaként megtapasztaltam a kőszínházi és filmszínészi létet, életem utóbbi tíz évét azonban a vándorszínészetre tettem fel. Mindemellett edzősködöm,
fiatalokat tanítok ökölvívásra – mesélte Kátó, akiről nemrégiben Molnár József és Bekán Aurél román pópa – aki egyébként tanítványa a ringben – rendezésében portréfilm készült. Az alkotást a Magyarországi Nemzetiségi Filmszemlén március 28-án az első tizenöt versenyfilm között (bolgár, román, cigány és svéd alkotások társaságában) mutatják be. A harmincperces, „Gazdagítni vágytam világot és embert" címet viselő életrajzi film bemutatja a hatvankét éves művész „összes életét".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!