Szeged és környéke

2017.08.17. 12:36

Több mint ezer zászló kerül a szegedi utcákra, de ingyen zászlót nem oszt az önkormányzat

Március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án és Szeged napján teszik ki a legtöbb zászlót a szegedi utcákra, terekre. Keveset lopnak el belőlük, inkább az időjárás miatt kell pótolni őket egy-két év után. A 48-as forradalom ünnepe előtt veszik a legtöbb zászlót az emberek.

T. R.

– Évente tíz alkalommal lobogózzuk fel a várost. Az az ünneptől függ, hogy hány darabot és milyen méretűeket teszünk ki – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója, akit az államalapítás közelgő ünnepe kapcsán kérdeztünk. A legtöbb a nemzeti ünnepeken kerül a szegedi közterületekre, illetve május 21-én, Szeged napján. Ilyenkor 380-380 darabot helyeznek ki nemzeti, szegedi és EU-s zászlóból is.

Szegeden nincs ingyenzászló


Vásárhelyen 2012 májusa óta ingyenesen igényelhet minden helybeli az önkormányzattól nemzeti zászlót, hogy kitűzze a házára a nemzeti ünnepeken. Makón ugyanerre idén áprilistól van lehetőség, Szegeden azonban egyelőre nem oszt ingyenzászlót az önkormányzat.

Idejében el kell kezdeni a munkákat, ugyanis arra az időjárástól függően kell az ünnep előtt 2-3 nap úgy, hogy két emelőkosaras járművel járják a várost a környezetgazdálkodás munkatársai. Májusban négyszer rakják ki, majd szedik össze a zászlókat, amelyek egyébként bizonyos helyeken június végétől két hónapon át folyamatosan kint vannak.


Évente csak néhány kisebb zászlót lopnak el, az időjárás – napsütés, szél, csapadék – jobban dézsmálja az állományt. – Jó esetben 1-2 évig bírják, de akár egyetlen vihar is képes elszaggatni őket – tette hozzá az igazgató.

Magyar zászlóból, címerrel vagy anélkül is bő a választék a hatszáz forintos apró asztali zászlóktól a több mint ötezer forintba kerülő 1×2 méteres lobogóig. Fotók: Frank Yvette

– Főként intézmények, polgármesteri hivatalok, iskolák vásárolják a nemzeti zászlókat, de a nemzeti ünnepekhez közeledve a lakosság érdeklődése is megnő. Ilyen szempontból egyébként a március 15-e erősebb, mint az augusztus 20-a vagy az október 23-a – mondta el Nagy András, a zászlók forgalmazásával is foglalkozó szegedi Dekorműhely cégvezetője. A nemzeti ünnepek mellett sportesemények idején fogy még jól a nemzeti trikolór.


Magyar zászlóból, címerrel vagy anélkül is bő a választék a hatszáz forintos apró asztali zászlóktól a több mint ötezer forintba kerülő 1×2 méteres lobogóig. Aki nagyobbat szeretne, vagy valamilyen speciális igénnyel áll elő, annak 8-10 munkanapot kell várnia rá, amíg legyártják. Ilyenek például a szegedi önkormányzat nagy, 4×6 méteres lobogói is, amelyeket például a Széchenyi téren láthatunk. Bérelni is lehet, de ezt legföljebb „tűzoltás jelleggel" szokták időnként igénybe venni – mondta el a tulajdonos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!