Szeged és környéke

2010.12.30. 19:54

Túl vagyunk a leghidegebb éjszakán

Csongrád megye - Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz a megyében, a napokban enyhülés súlyosbítja a helyzetet. Nagyobb hóesés nem várható, a kemény hideg azonban visszatér. Félezer vízügyes tölti az ünnepeket a gátakon.

Dombai Tünde

A legfrissebb előrejelzések szerint tegnap éjjel túljutottunk a szilveszteri hosszú hétvége leghidegebb éjjelén. A Szegedi Meteorológiai Állomás tájékoztatása szerint az óévet ma jelentősebb enyhülés nélkül, kemény fagyban búcsúztatjuk. Érdemes tehát odafigyelni a szabadtéri programok résztvevőinek, a mínusz 15 fok körüli zimankóban kihűléssel fenyeget, ha valaki alkoholos állapotban hosszasan üldögél vagy lefekszik. Holnap és vasárnap nap közben maximum mínusz 1–2 fokig „melegszik" a levegő, éjszakánként továbbra is mínusz 8–10 fok kopog. A felhős szürke időt olykor napsütés váltja fel, nagy hó nem várható, csak némi szállingózás. Kedden vagy szerdán ismét visszatér a kemény hideg.

Szép, de fagyos tekintetü most a Tisza Szegednél is.   Fotó: Schmidt Andrea

Szép, de fagyos tekintetü most a Tisza Szegednél is.
Fotó: Schmidt Andrea

A fagyos idő pusztán átmenetileg segít a bel- és árvízhelyzeten; ideig óráig visszatartja a jeges áradás pusztító erejét. Az adatok sem a javulást tükrözik, jelenleg a megye hatodát borítja belvíz, több mint 62 ezer hektárt. Az önkormányzatok mellett az Atikövizig közel fél ezer munkatársa tölti a víz elleni küzdelemmel az ünnepnapokat is. A szivattyútelepek naponta több mint 5 millió köbméter vizet emelnek. át. Az önkormányzatok közül I. fokú védelmi szintet tart 11: Bordány, Deszk, Fábiánsebestyén, Felgyő, Kiszombor, Magyarcsanád, Mártély, Pitvaros, Röszke, Üllés, Zákányszék. II. fokot jelez 17 település: Balástya, Csanádpalota, Derekegyház, Dóc, Domaszék, Kistelek, Mórahalom, Nagyszénás, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Szentes, Székkutas, Tömörkény, Vásárhely. III. fok érvényes Csanyteleken és Csongrádon.

Elhúzódó tetőzést jelez előre a vízügy. A Tisza mostani árhullámának legmagasabb vízszintjét holnaptól vasárnapig várják Csongrádnál és Mindszentnél 800 centiméter körül, Szegednél 730 centiméternél. A jövő hét elején azonban újabb árhullámra számítanak a szakemberek. A Tisza vizének hőmérséklete nulla fok körül van, a kompok nem járnak, Tápénál is csak dereglyével tudott kimenni munkatársunk a szürke hullámok tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!