Szeged és környéke

2012.12.17. 09:22

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt - videóval!

Szeged - Az ország több városa után Szegeden is elkezdődtek a gimnáziumi tüntetések. Elsőként hétfőn a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulói szerveztek megmozdulást az épület elé.

Segesvári Csaba - Horváth Attila

Mivel iskolájukban nem engedték a demonstrációt, ezért utcára vonultak a szegedi középiskolások a felsőoktatási keretszámok miatt. Hétfő reggel több száz diák gyűlt össze a szegedi Tömörkény István Gimnázium előtt, hogy hallassák hangjukat. Mint a főszervező, [namelink name="Darvasi Áron"] fogalmazott, nem foglalkoznak a politikával, csupán tisztességes továbbtanulási lehetőséget keresnek. Így a kormányfő szombati, illetve az emberierőforrás-miniszter vasárnapi bejelentését sem kommentálta senki a diákok közül, azaz nem tértek ki arra, miként értékelik, hogy eltörlik a keretszámokat. A Tömörkénybe járó főszervező és társai megafonba szónokoltak, transzparenseket, plakátokat emeltek a magasba.

Nemcsak tömörkényesek mentek el a tüntetésre, többek között a Deák Ferenc Gimnáziumból és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból is érkeztek diákok.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria


Darvasi Áron beszédében kitért arra is, hogy sajnálja, amiért egyetlen szegedi iskola vezetése sem engedte tanulóinak, hogy az épületen belül ülősztrájkoljanak.
– Nem akarok olyan országban élni, ahol a pénz dönt az emberek jövőjéről, nem pedig a tehetség. Mindannyian igazságtalannak érezzük a kormány döntését, bízunk benne, hogy tudunk változtatni – fogalmazott [namelink name="Diósi Zsófia"], az egyik szervező.

Csak szolidaritásból

 [namelink name="Madani Kristóf"], egy 13. évfolyamos tömörkényes diák elmondta, csak szolidaritásból állt a demonstrálók közé. – Évek óta tudom, hogy Bécsbe megyek tovább. Spanyol két tannyelvű osztályba járok, de németül is tanulok. Sajnálom, hogy a társaim így jártak, de ez engem már nem veszélyeztet.

 A demonstráció szónokai felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg. Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011-es szint alá, állítsák le a forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban. A diákok azt is szeretnék elérni, hogy a továbbtanulással kapcsolatos szabályokat legkésőbb a felsőoktatási jelentkezés határideje előtt egy évvel határozza meg a kormány.

A diákoknak 9 óráig adtak területfoglalási engedélyt, de fél 9 után néhány perccel véget ért a demonstráció. A három rendőr által biztosított rendezvényre körülbelül 300-an gyűltek össze, fegyelmezetten, a forgalom zavarása nélkül tiltakoztak.
[namelink name="Horváthné Szabó Éva"], a Tömörkény igazgatója elmondta, a sajtóból értesült a tüntetésről vasárnap este, a diákok nem keresték meg. – Az ülősztrájkot azért nem engedélyeztem az iskola falain belül, mert én sohasem politizáltam, nem is fogok, egy ilyen demonstrációnak pedig politikai színezete van – szögezte le az igazgató. Hozzátette, az utcai tüntetéshez a gyerekeknek joguk van, a hétfői megmozdulást pedig bejelentették a rendőrségen. A tantestülettel megegyeztek, hogy a demonstráción részt vevő, ezért az első óráról hiányzó tanulók kimaradását a szülőknek kell igazolni. Egyébként a szülők egy éven belül három napot igazolhatnak, ez az egy óra hiányzás nem számít bele ebbe a három napba.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria


Folytatják
Kedden délután 4 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja előtt szintén bejelentett tüntetés kezdődik. Ehhez csatlakozott a SZISZSZI Déri Miksa Tagintézménye, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézménye, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Dugonics András Piarista Gimnázium is. A szentesi Kossuth téren délután 2 órától demonstrálnak a diákok, Makón szerdára hirdettek megmozdulást a tanulók.

Szerdán
A MiértHallgatók önálló, azaz a hallgatói képviseletektől független, szegedi egyetemistákból álló tömörülése Menet a felsőoktatásért nevű rendezvényt hirdetett meg szerdára. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a középiskolások, az egyetemi hallgatók és dolgozók mellett Szeged polgárainak is a figyelmét a felsőoktatás kétségbe ejtő helyzetére.

Menet a felsőoktatásért
Időpont: 2012. december 19.
A gyülekező időpontja: 15 óra
Helyszín: Szeged, Ady tér, útvonal: Ady tér (TIK) - Vitéz u. - Szentháromság u. - Aradi tér - Dóm tér - Somogyi u. - Kárász u. - Kölcsey u. - Tisza Lajos krt. - Kossuth Lajos sgt. - Rákóczi tér

Korábban írtuk:

Utcára vonultak a szegedi középiskolások a csökkenő felsőoktatási keretszámok miatt. Hétfő reggel fél nyolcra több száz diák gyűlt össze a szegedi Tömörkény István Gimnázium előtt, hogy hallassák hangjukat. Mint szervezőjük fogalmazott, nem foglalkoznak a politikával, csupán tisztességes továbbtanulási lehetőséget keresnek.



A diákoknak 9-ig adtak területfoglalási engedélyt, de fél 9-kor véget ért a demonstráció. Úgy láttuk, közel 300-an gyűltek össze, fegyelmezetten, a forgalom zavarása nélkül tiltakoztak a diákok.

Tüntettek a szegedi Tömörkény Gimnázium előtt. Fotó: Karnok Csaba - galéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!