Szeged és környéke

2012.08.02. 19:28

Üres könyv a fiatalok lehetőségeiről

Szeged - Versenyképes munkahelyek Magyarországon friss diplomások részére, különös tekintettel a versenyszférára – e címmel szerkesztett könyvet a szegedi egyetem doktoranduszhallgatója, Jánosi-Mózes Tibor. A kiadvány üres. Politikusoknak küldi el.

Horváth Attila

– Erőteljes szarkazmussal állok ahhoz, ami ma az országban zajlik. Erről szól az üres könyv – mondta [namelink name="Jánosi-Mózes Tibor"]. Sokat nem kellett vesződnie legújabb könyvének megírásával, a lapok ugyanis hófehérek benne. A Versenyképes munkahelyek Magyarországon friss diplomások részére, különös tekintettel a versenyszférára című kiadvány a napokban került ki a nyomdából.

– Egyetemistaként egy térségfejlesztő munkacsoportban a regionális munkaerőpiac lehetőségeivel foglalkoztunk a Szegeden végzett fiatal diplomások helyben tartása érdekében. Itt közelebbről megismerkedtünk a munkaerőpiaccal, annak valamennyi ellentmondásával együtt. Ezekben az időkben elterveztem egy sikereket bemutató karrierkötetet, ahol a különös, érdekes eseteket foglaltam volna össze – mesélte Tibor. A geológusként végzett férfi ötlete a munkaerőpiac fokozódó romlása miatt végül okafogyottá vált, az arra szánt pénzből készült ez a könyv. Az üres kötettel az a célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal munkanélküliek problémájára. Szerinte a friss diplomásoknak nem feltétlenül azzal van gondjuk, hogy nem találnak maguknak állást itthon, hanem hogy a versenyképes jövedelem lehetősége az elvégzett munka színvonalától függetlenül sem garantált.

Jánosi-Mózes politikusoknak, munkaügyi hivataloknak küldi el könyvét. Fotó: Frank Yvette

Jánosi-Mózes politikusoknak küldi el könyvét. Korrektúrára nem kellett sokat költenie.
Fotó: Frank Yvette

– Az ellentmondásos helyzetre jól rávilágít az is, hogy miközben komoly kommunikáció folyik az egyetemi végzettség megszerzése mellett, addig a munkaerőpiacnak nincs is szüksége a végzettek jelentős részére – magyarázta a szerző.

A címoldal, a tartalomjegyzék üres pontjai, valamint az utolsó oldalon olvasható kérést leszámítva a könyv valóban teljesen üres. A hátoldalon olvasható kérés értelmében aki megkapja a könyvet, az írja bele, és ossza meg tanácsait a fiatalokkal. – Jegyzetfüzetként is használható, remélem, sok javaslat kerül majd bele – hallottuk Tibortól. A fiatalember 300 példányban nyomtatta ki a könyvet, civil és magántámogatók segítségével, mindenféle politikai háttér nélkül. A kötetet minden párthoz, munkaügyi hivatalhoz, számos politikushoz eljuttatja. Tegnap [namelink name="Matolcsy György "]nemzetgazdasági miniszternek postázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!