Szeged és környéke

2007.12.02. 22:09

Változik a szegedi traumatológiai ellátás

Szeged - A traumatológiai klinikán műtenek ezután minden baleseti sérültet Szegeden. A kórházi traumatológia eszközeit elvitték, akire újabb műtét vár, átszállítják a klinikára.

Tombácz Róbert

Mint lapunkban korábban már megírtuk, múlt héten kedden volt az utolsó ügyelet, és operációk sem lesznek a volt II. kórház baleseti sebészetén, a szegedi traumatológiai klinika B részlegében. Az egészségügyi integráció egyik lényeges célja, hogy a párhuzamos ellátásokat megszüntetik, azonos ellátásból nem üzemeltetnek két telephelyet – magyarázta Simonka János Aurél a változást.

Máshol többet ígértek

– A kórházi baleseti sebészet összes munkatársának felajánlottuk, hogy átvesszük őket. Már a szobáik is megvannak. Akik elmennek, többnyire anyagi okokból teszik, máshol többet ajánlottak nekik – mondta el Simonka János Aurél professzor a kórházi traumatológiai team szétszéledéséről.

A traumatológiai klinika vezetője elmondta: a műtétek áthelyezésének közvetlen oka az, hogy nem volt elég műtősnő a kórház baleseti sebészetén. Ezért a héten onnan át is szállították az új klinikára a traumatológiai műtő műszereit, eszközeit – amelyeket egyetlen más orvosi szakma sem használ. A professzor hozzátette: a klinika akut traumatológiai műtőjének felújítása a héten befejeződik, azaz bővül a műtéti kapacitás. Jobb és több eszközzel, nagyobb háttérszemélyzettel magasabb szintű ellátást kaphatnak a klinikán a betegek.

A kórházi traumatológia feladatai megváltoznak: mivel az ügyeletek és a műtétek is a klinikán történnek, a huszonhat aktív és tíz krónikus kórházi ágyon ezután csak ápolási és rehabilitációs feladatokat látnak el. Akikre újabb műtétek várnak, azokat mentővel szállítják át a klinikai traumatológiára. A kórházi SBO főként belgyógyászati ellátást nyújt majd. Ahhoz, hogy az ápolási, rehabilitációs feladatokat is az új klinikán végezhessék, mindenképpen bővíteni kellene a traumatológai klinika férőhelyeit, de ebben a kérdésben egyelőre még nem történt előrelépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!