Szeged és környéke

2007.10.23. 21:55

Városaink kétharmada ''öregebb'', mint a megye

Szeged - Minden második Csongrád megyei település idősebb, mint a területi átlag. Az ott élő gyerekek számához képest a falvak közül Óföldeákon, kilenc városunk közül pedig Kisteleken a legmagasabb a 65 év feletti idős emberek aránya. E szempontból a két legifjabb: Zsombó, illetve Sándorfalva. Az idősek hónapjában, októberben az öregségi index alapján hasonlítottuk össze a megyebeli településeket.

Újszászi Ilona

– Nincs munkahely. Ez a legfőbb oka annak, hogy egyre kevesebb fiatal családos ember marad a faluban – magyarázta Vargáné Bánszky Brigitta, az 1983 óta Óföldeákon élő és az ottani idősek otthonában dolgozó ápolónő, mikor azt kérdeztük, szerinte mi lehet az oka annak, hogy épp az ő lakhelye a megye „legidősebb faluja". – Az óvoda akkor szűnt meg, mikor a kisebbik fiam, Ricsi elballagott. Ő általános iskolába a szomszéd faluba, Földeákra jár. Odavalósi a polgármesterünk is. Itt bezárták a postát, de megszűnt a szarvasmarhatelep is, ami sok embernek munkát adott. Most itt csak az idősek otthona, a polgármesteri hivatal és a három maszek élelmiszerbolt jelent munkahelyet. Aki még dolgozik, az főleg a makói gumigyárba, vagy a vásárhelyi porcelángyárba ingázik. Így aztán
hiába, hogy tiszta és csendes ez a falu, meg hogy itt ez a szépen fölújított műemlék templom, egy jó ház mégis csak fele annyit ér, mintha az innen 20 percnyire lévő Makón húzták volna föl.

Fiatalok

A megyei átlagnál fiatalabb városok: Hódmezővásárhely (109,5 öregségi indexű), Szeged (107,9) és a táblázatunkban is szereplő Sándorfalva. Legutóbb várossá minősített településünk tősgyökeres lakosa, a sándorfalvi iskolában tanító Bertáné Takács Erika szerint esetükben a család a legnagyobb összetartó és helyben tartó erő, de a betelepülők számára vonzó az is, hogy bölcsőde és óvoda is működik itt, de tíz perc alatt elérhető közelségű Szeged és a nagyváros kínálta munkahely. A három legifjabb községünk: Klárafalva (öregségi indexe: 73,9), Újszentiván (61,8) és Zsombó. Gyuris Zsolt polgármester szerint az elmúlt évtizedeket jellemző telekosztásnak is köszönhető, hogy az amúgy is fiatal, mert 1951-ben alapított „legifjabb" községünkben, Zsombón 38 év az átlagéletkor. A Szegedhez közeli, folyamatosan bővülő faluban 5-30 millió forint egy ház, egy régebbi telek 2,5-3,5 millió.

Az öregségi indexet a statisztikusok a 100 gyermekkorúra jutó 65 év feletti időskorúak száma alapján számítják ki. E szám – a Központi Statisztikai Hivatal szegedi tájékoztatási csoportjától kapott adatok szerint – Csongrád megye összes településének adata alapján: 112,4. Ezen öregségi indexnél nagyobb szám áll 31 helységnév mellett, vagyis az átlagosnál is idősebb lakosságú minden második megyebeli település. A legidősebbek – a táblázatunkban is szereplő Óföldeákon kívül: Eperjes (258,2 öregségi indexű) és Tömörkény (243,8). E körbe tartozik kilenc városunk közül hat. Az öregségi index csökkenése alapján sorba szedve: Kistelek, Csongrád (137,7 öregségi indexű), Mórahalom, Makó, Szentes és Mindszent (113,1).

– Nem lep meg ez az adat, mert évek óta tapasztaljuk: elvándorolnak a városból a fiatalok – mondta [namelink name="Nagy Sándor"], Kistelek polgármestere. – A folyamat megállítására, az elköltözők visszacsábítására csak az utóbbi években adódott lehetőségünk. A fecskeház program eredményeként 2002-ben hét, majd tíz lakást építettünk fiataloknak, így Szegedről, Szolnokról is sikerült visszahívni ifjú szakembereket. A térség gazdasági erejének a növelése a célja az itt foglalkoztatott négy, egyetemi végzettségű pályázatfigyelő és -írónak. Az ő munkájuk eredménye is, hogy a már létező 941 kis- és középvállalkozó támogatására, új vállalkozások alapításának ösztönzésére ipari parkot létesíthetünk. De az is biztató, hogy a részben önkormányzati beruházású hűtőház 1,7 milliárd forint forgalmú. Az ugyancsak pályázati támogatásból elkészült sportcsarnok és fürdő pedig azt a célt szolgálja, hogy szeressenek itt élni az emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!