Szeged és környéke

2011.10.09. 21:18

Végtörlesztés: a havibaj megmarad

Szeged - Globális piaci pánik, fenyegető forintválság, levegőben lógó jegybanki alapkamat-emelés közepette kellene eldönteniük a devizaadósoknak, érdemes-e végtörleszteniük. Kérdés: találnak-e kedvező forintkonstrukciót a bankoknál. A havi törlesztőrészlet jelentős csökkenésére nem érdemes számítani.

R. Tóth Gábor

Utoljára 2009 áprilisában kellett 300 forintot fizetni egy euróért – a múlt héten ismét elérte e lélektani határt nemzeti valutánk. A frank árfolyama 245 forintig szaladt.

[namelink name="Barcza György"], a K&H Bank elemzője szerint szeptember végéig a forint együtt gyengült a többi régiós devizával, azóta viszont már a régió trendjétől független hatás látszik. Az origo internetes portálnak azt mondta: hasonló jelek mutatkoznak, mint a 2003-as vagy 2008-as forintválság előtt.

[namelink name="Kiss Gábor Dávid"], az SZTE GTK Pénzügytani Szakcsoportjának egyetemi tanársegédje is párhuzamot vont. – Ugyanott vagyunk, mint 2008-ban: globális pénzpiaci pánik uralkodik. Kiszáradt az állampapírpiac. Hogy fenntartsák az érdeklődést a magyar papírok iránt, szükségessé válhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megemelje az irányadó kamatlábat. Ettől drágulnak a hitelnek, nő a törlesztőrészlet. A jegybanknak nincs deklarált árfolyamcélja, ezért nem feltétlenül emelne kamatot csak azért, mert gyengül a forint. De ha kevesebbet ér a nemzeti valuta, az inflációt gerjeszt – márpedig az inflációs célt őrzi az MNB.

Több mint egy hete lehet igényelni a végtörlesztést a bankoknál. Egy összegben kevesen tudják kifizetni adósságukat. A forinthitelben gondolkodó devizaadósok helyzetét pedig több tényező nehezíti. Nem indult igazi verseny a pénzintézetek között az ügyfelekért, sőt a nagyobbak emeltek forinthiteleik kamatán – az OTP-nél 11-ről 13,50-re, az Ersténél 10-ről 12,27 százalékra nőtt a THM. Döntésüket azzal indokolták, hogy az MNB várható alapkamat-emelése miatt drágul a hitelezés. Megszűntek az akciók is, bizonyos konstrukciók pedig eltűntek.

Ha nő a jegybanki alapkamat, drágulnak a forinthitelek. A rögzített frankárfolyam miatti egyszeri nyereség még mindig vonzó lehet az adósoknak, de havi terheik várhatóan nem csökkennek jelentősen. Egy 25 ezer svájci frankos fennálló tartozás esetében, amelyet még 10 évig törleszteni kell, 1,3 millió forintos tőkenyereséget hoz a végtörlesztés. De aki csak forinthitellel tudja kiváltani, ne számítson nagy megkönnyebbülésre: körülbelül 3000 forinttal mérséklődik havi törlesztőrészlete egy 12,5 százalékos konstrukcióval.

A pénzcentrum gyűjtése alapján a Somogy Takarék már 8,37 százalékos THM-mel is kínál 5 millió forintos, forintalapú jelzáloghitelt, 20 évre, havi 42 ezer 981 forintos törlesztőrészlettel. 10 százalékos THM alatt csak négy pénzintézet ajánl hitelkonstrukciót, a sor végén szereplő Erste, OTP, MKB 12–13 százalékkal adna pénzt – a törlesztőrészlet náluk 55–60 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!