Szeged és környéke

2011.12.27. 20:51

Vészhelyzet az újszülöttmentőknél

Csongrád megye - Az eddigi összeg felét kapják csak meg januárban és februárban az újszülöttmentéssel foglalkozó szervezetek. A szegedi az ország második legtöbbet mentő szolgálata, amely eddig is havonta több mint kétmillióval kevesebbet kapott, mint amennyibe működtetése került. A megszorítással tehát garantáltan működésképtelenné válik.

Timár Kriszta

Kilátástalanná vált a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat helyzete. Egy minisztériumi döntés értelmében az ország valamennyi újszülött- és koraszülöttmentéssel foglalkozó szervezete csupán az eddig utalt összeg felét kapja meg januárban és februárban. A szegediek esetében ez azt jelenti, hogy az eddig is komoly anyagi gondokkal küzdő szolgálat képtelen lesz működni.

– Havonta több mint 6 millió forintba kerül, hogy az autónk mindennap mehessen. Ebből eddig is csupán 4,2 milliót kaptunk meg. A hiányzó összeget magunk gyűjtöttük össze – mondta el [namelink name="Pintér Sándor"], a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke. Egyszázalékos felajánlásokból, adományokból, illetve jótékonysági akcióknak köszönhetően tudták működőképesnek megtartani a szolgálatot, amely a főváros után a második legtöbb mentést végzi az országban. Átlagban naponta négyszer riasztják őket Bács-Kiskun, Békés vagy Csongrád megyéből, de hozzájuk tartozik még Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része is. Pintér professzor bevallotta: volt, hogy hitelt vett fel, hogy legyen benzinre. Akkor sem hagyta, hogy a szolgálat működésképtelenné váljon. Azt mondja, most sem fogja.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot az esetek több mint felében kis súlyú koraszülöttekhez riasztják. Fotó: Schmidt Andrea

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot az esetek több mint felében kis súlyú koraszülöttekhez riasztják.
Fotó: Schmidt Andrea

– Évente 30 millió forinttal kellett kipótolni a központi finanszírozást, de mindent megtettünk ennek érdekében. A karácsonyi vásárban is gyűjtöttük az adományokat, mert szükségünk van minden fillérre. Jelentősebb összeget kaptunk a Szeged Első Lions Clubtól és az UniCredit Banktól. Mostanra azonban minden tartalékunk kimerült, így jövő év elejétől minden erőfeszítésünk hiábavalónak látszik: havonta közel 4 millió forintot képtelenség összegyűjteni.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot az esetek több mint felében kis súlyú koraszülöttekhez riasztják. Nekik nem elég érett a tüdejük, márpedig ha agyuk nem kap oxigént, meghalnak, vagy maradandó fogyatékosságuk lesz. A szolgálat mentője az ő ellátásukra specializálódott jármű, amely egy mozgó intenzív osztálynak felel meg. Itt az újszülöttek a legmagasabb szintű ellátásban részesülnek mindaddig, amíg a szegedi gyermekklinikára érnek velük. Ugyancsak ők szállítják a klinikára a fejlődési rendellenességgel vagy fertőzéssel világra jött babákat. Mindezeket a feladatokat hagyományos mentővel nem lehetne ellátni, hiszen azokat felnőttek számára rendezték be.

– Ha nem lenne koraszülött- és újszülöttmentés, az országban évente 250–300 újszülött halna meg, további több mint 300 pedig súlyosan sérült lenne. Ez összesen egy kisebb falunyi ember, akik – ha időben szakszerű segítséget kapnak – ép felnőttek lehetnek – foglalta össze Pintér Sándor. – Ennek kockázatát még két hónapra sem lenne szabad bevállalni. Érthetetlen tehát számomra a minisztériumi döntés, amelyet jeleztem is. Ha nem kapok pozitív választ, személyesen megyek el az államtitkárságra, és addig el sem jövök onnan, amíg nincs megnyugtató válasz. Hiszen ha valóban csak ennyi pénzt kapnánk az említett hónapokban, le kellene állítani az újszülött- és koraszülöttmentést a régióban – egészen egyszerűen azért, mert nem tudnánk már tankolni sem a mentőautóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!