Szeged és környéke

2015.12.08. 22:50

Vigadót kérnek a ligetbe

Szeged - Rendes utat és járdát a Maróczy térre. Vigadót a ligetbe! - kérik az újszegediek városrészük újratervezőitől. Tegnap lakossági fórumon is elmondták ötleteiket.

Dombai Tünde

Újítsák fel az Alsó kikötő sori tízemeletesek közötti járólapos gyalogutakat! A ligetbe bevezető megsüllyedt viakoloros utakat hozzák rendbe és világítsák ki!


 Javítsák a Sisi-emlékmű körüli utakat, mert kerekesszékkel borulásveszélyes! Jó lenne egy rekortán futópálya a liget köré! – írták olvasóink képzeletbeli kívánságlistánkra arról, mit szeretnének látni az újszegedi Odessza lakótelep és a liget 700-700 millió forintos felújításakor. A legtöbb javaslatot Hegedűs Károlyné Évától  kaptuk. Ötleteit szívesen megosztotta volna a város szórólapján is, de az ő Vedres utcai háztömbjük nem kapott ilyen kérdőívet.


– Nagyon hiányzik a Vedres utcán végig egy kerékpárút. A híd felé vezető részen még a járda is megosztható lenne, nem járnának a gyalogosok között a másik oldalon a biciklisek. A trolimegálló burkolatát is rendbe kell rakni, mert megsüllyedt. A hídfőben kialakított megállónál legalább még egy esőbeállót kellene telepíteni, mert egy semmire sem elég. És takarítsák rendszeresen, mert rendre ott marad a piszok – osztotta meg velünk az ötletsorát a nyugdíjas asszony.

 

Vigadót a kérnek a ligetbe. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A Vedres utca 7–9. szám előtt fák hiányoznak, pótoltak többet, de mind kipusztult. A panelház és az iskola közti utca már csak gödrökből áll, balesetveszélyes. Azon a nyaktörő úton megyünk a garázsokhoz, kukákhoz. Nem is értem, miért ott futtatják az iskolásokat, és nem a töltésen vagy a ligetben. Reggelente óriási rajta a forgalom, szülők hozzák iskolába a gyerekeket kocsival, biciklivel, gyalog, legalább egy forgalomlassító táblát tennének ki az utca elejére! Ráadásul rossz a terület vízelvezetése, záporkor zúdul lefelé a rámpán, sokszor teleszalad vízzel a garázssor. Van vízelnyelő a rámpa tetején, de rossz helyen. A kidőlni készülő régi porolókat is kivehetnék. Parkolókat a Tisza-parton kellene kialakítani. A Maróczy tér akár egy időutazás, 1975 óta nem nyúltak hozzá. Repedezett a burkolat, néhol hiányzik is, összetörtek a lépcsők, elavultak a padok. Fák hiányoznak, a kivágottak tönkjét távolítsák el, mert azon bukdácsolnak idősebbek, gyerekek. A területen fel kellene számolni a kanadai nyárfákat, és helyettük valami kevésbé zavaró példányokat ültetni. Bár az állami terület, a Belvárosi híd és vasúti hídmaradvány közti Tisza-partot is rendbe rakatnám. A Boszorkány-szigeten meg kultúrparkot létesítenék a boszorkányos hagyományokra alapozva, szobrokkal.


Hegedűsné Évának a ligetre is van ötlete. A régihez hasonló vigadót látna szívesen, ami a középkorosztálynak lenne szórakozóhelye, étterme. A területen már csak hűlt helye van az egykori vendéglátóhelynek. Megírtuk, tavaly lebontották a Vigadót, miután a város megvásárolta, és a helyi védettségű Erzsébet liget szerves részévé tette. Olvasónk az újszegediek nyugalma érdekében korlátozná a Partfürdő, a szabadtéri színpad és más hangos rendezvények nyitvatartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!