Szeged és környéke

2009.08.17. 19:55

Yoda-hasonmások a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Egyeseket Yodára, a Birodalom visszavág jedi mesterére, másokat a szuperhős Batmanre emlékeztet a Szegedi Vadaspark két új jövevénye, akiket az oviban minden bizonnyal „csupafül-csupafog" gúnynévvel illetnének pajtásaik.

Bobkó Anna

A lapátfülű kutya testvérpár a németországi Krefeldből érkezett a Tisza-parti városba. Hogy hallókájuk – amely miatt kanálfülű kutyának is nevezik őket – miért ilyen nagy, arról nem találtunk szakirodalmat, fogaikról azonban sokat olvashat az érdeklődő. Bár a vékony testalkatú állat a ragadozók rendjéhez tartozik, kedvenc eledelét nem kisebb gerincesek, hanem a termeszek képezik. A rovarok elfogyasztásához nagy segítségére vannak apró, tűhegyes fogai, melyeknek köszönhetően rekordernek számít az emlősök között: fogorvosának ugyanis majd ötven darabot kellene megvizsgálnia belőle a felső és alsó álkapcsokon.

Bár a lapátfülű kutyák Luke Skywalkert biztosan nem tudnák Jedi lovaggá képezni, akkorát garantáltan ugranak, mint a mozifilmben hasonmásuk, Yoda. Fotó: Segesvári Csaba

Bár a lapátfülű kutyák Luke Skywalkert biztosan nem tudnák Jedi lovaggá képezni, akkorát garantáltan ugranak, mint a mozifilmben hasonmásuk, Yoda. Fotó: Segesvári Csaba
A lapátfülű kutya Dél-Afrika alacsony füvű, száraz szavannáin honos. A Szegedi Vadasparkban igyekeznek otthonos körülményeket teremteni nekik, ezért a kis kerti medencén kívül homokfürdőt is építenek számukra. A testvérpár azonban nem sokáig élvezheti együtt a sajátos „welness-szolgáltatást", egyiküket ugyanis hamarosan lecserélik egy ugyanolyan nemű egyedre. Hiszen a vadaspark vezetőségének nem titkolt célja, hogy szaporítsa a kutyákat, melyekhez hasonlóból mindössze 70 él az európai állatkertekben, az országban pedig egyedül csak ez a kettő – Szegeden.

Fotó: Segesvári Csaba

Yoda-hasonmások a Szegedi Vadasparkban.
Fotó: Segesvári Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!