Szeged és környéke

2009.11.26. 21:31

Zoltánfy-kiállítás diákoknak, ingyenes tárlatvezetéssel

Szeged - A legendás szegedi festő, Zoltánfy István REÖK-ben látható tárlata az életmű eddigi legnagyobb kiállítása, melyre iskolásoknak ingyenes tárlatvezetést biztosítanak a téli szünet előtti utolsó héten.

Munkatársunktól

„Életvonal" címmel az eddigi legnagyobb Zoltánfy István kiállítást láthatja a közönség a REÖK-ben. A szervezők több mint százhúsz képet gyűjtöttek be a nagyszabású tárlatra – jelentős részüket magángyűjteményekből, így olyanok is előkerültek a legendás szegedi festőtől, melyekre szinte már a család sem emlékezett. – Amikor először beléptem a kiállítótérbe, több olyan képet is felfedeztem, amit legalább húsz éve nem láttam – mondja a művész özvegye.

Ezeken kívül olyan ismert alkotások is bekerültek az anyagba, mint a hatalmas méretű Deszki pannó, amely a község házasságkötő termébe készült eredetileg. Vagy éppen a Szeged söröző számára festett művek, melyek azért készültek, mert az ott gyakran vendégeskedő művészkompánia üresnek találta a vendéglő boxait, és elhatározták: így díszítik, így teszik izgalmassá őket. A REÖK kiállításának egyik terme ezt a „Szeged sörözős" hangulatot kívánja rekonstruálni.

Zoltánfy István nevezetes festményének, a Deszki pannónak egy részlete.

Zoltánfy István nevezetes festményének, a Deszki pannónak egy részlete.
Zoltánfy Istvánné bevallotta: a család vágya, hogy a fiatalok szép számmal látogassák a kiállítást, mivel érdekes, hogy a mai generáció mit szól ezekhez a képekhez. A szegedi mindennapi élet eseményei, az alsóvárosi napsugaras házak, családi otthonok miliője jelennek meg a műveken. A szürrealizmusa abszolút megfejthető és egyértelmű, így élményt jelenthet akár a kisebbeknek is.

A téli szünet előtti utolsó héten, december 14 és 18 között éppen ezért különleges kedvezményt biztosít a REÖK az általános és középiskolás diákoknak. Amennyiben csoportos jegyet vesznek – ez a kedvezmény tizenöt főtől vehető igénybe –, abban az esetben a tárlatvezetést ingyen biztosítják számukra. Érdemes bejelentkezni – a [email protected] e-mail címen vagy a 62/471-411-es számon –, mert óriási érdeklődés mutatkozott a legutóbbi ilyen jellegű akciónál is.

Helen Doron karácsonyi matiné

Karácsonyi kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek a REÖK-ben. December 5-én, 10 órától a három évesek krepp-papírból készíthetnek mikulásfejet, az öt-hat évesek pom-pom technikával hóembert alkothatnak, és karácsonyi ablakcsillagot origamizhatnak. December 19-én 10 órától a kisebbek mézeskalácsot díszíthetnek, a nagyobbak üveget festhetnek. A Helen Doron Matinék ingyenesek.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!