Szeged és környéke

2009.03.12. 19:20

Zsírpapírra rajzolt a festő, az erdélyi Nagy István

Szeged - Aukciós házak árverésein az utóbbi hónapokban kezdték újra felfedezni a székelyföldi születésű Nagy Istvánt (1873–1937), akinek festészete a magyar művészet legnagyobb teljesítményei közé tartozik, és akit az egyik legkiválóbb realista festőként tart számon a szakma. A bajai közgyűjteményből valók a Móra-múzeumban látható munkái.

Munkatársunktól

Sajátos utat járt be. Annak ellenére, hogy Münchenben és Párizsban csiszolta tehetségét, kortársai elismerték, állandó műteremre nem tellett neki. Helyette előbb a csíki hegyekben kóborolt magányos csavargóként, majd a családjával együtt vándorolt tovább gyalogszerrel. Nem csoda, hogy csendéleteit, életképeit, portréit szegényes eszközökkel örökítette meg. Javarészt szénrajzai és pasztellképei születtek. Előfordult, hogy élelmiszer-csomagolásra használt zsírpapírra vetette műveit. 58 évesen állapodott meg Baján, ám 64 éves korában bekövetkezett haláláig nagy nyomorúságban tengődött. Kalandos életéről Surányi Miklós írt regényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!