Szeged és környéke

2007.03.08. 15:19

Zsombó virágzó, összetartó település

A zsombékra épült, 3500 lelkes falu Szegedtől 17 kilométerre fekszik. A település minden utcáján látható a gondos kezek munkája. A falu csárdáját a híres-hírhedt betyárról, Rózsa Sándorról nevezték el. Zsombón élénk a civil élet, a falu büszke híres szülötteire.

Nyemcsok Éva

Ha nem említené Gyuris Zsolt polgármester, akkor is tudnánk: Zsombó fiatalos település. A 3500 itt lakó átlagéletkora 38 év – egyharmaduk még nincs 18: közülük 120 óvodás, az iskolába 320 diák jár. Ritmikus sportgimnasztikában és labdarúgásban kiemelkedő eredményeket érnek el. A falu központjában épült az óvoda, az iskola, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a polgármesteri hivatal és a nemrég felújított Kis Boldogasszony-templom. Rendezett utcák, tágas terek teszik kellemessé a sétát a tavaszi napsütésben. A település szélén és közepén is húzódik egy-egy erdő. Minden harmadik zsombói tanyán él.

– Zsombón jó élni – szögezi le a polgármester, aki néhány éve költözött vissza Szegedről, mint hozzá hasonlóan sokan. Ugyanis a nyugalomra vágyó városiak szívesen választják lakhelyül az egykor zsombékra épült falut. Zsombó neve is innen ered: a mai Rózsa Sándor csárda mögötti területet illették a régiek Forro Somboja névvel. A betyárt nagy tisztelet övezi, a csárdában portréja és körözőlevele is látható. A csárda pincéjének mészkő boltozata a török időkben épült. Mesélik: a zsombékos részen sokáig tartottak búcsút. Egy alkalommal elmaradt a lápi imádság – el is verte a jég abban az évben a termést.

Wesselényi népfőiskola

Az ország legrégebbi, 25 éves népfőiskolája a Wesselényi. Az őszi, téli hónapokban szerveznek előadásokat neves, elsősorban szegedi tudósok, egyetemi oktatók, művészek részvétével. A Mindentudás Egyeteméhez hasonló, díjmentesen látogatható estéket újságíró kollégánk, Horváth Dezső szervezi – immár 25 éve. A Bordányból, Forráskútról, Szatymazról, Zákányszékről és persze Zsombóról érkező közönséget Sipos Mihály és Monori Gyula szervezi.

A Kiskundorozsmától 1949- ben elszakadt község mára virágzó településsé vált. Híres zöldség-és gyümölcstermeléséről, jó az infrastruktúrája, hamarosan csatornáznak. A civil élet is élénk: a Bokréta Népdalkör ötéves, az idősek klubja tíz, de dolgozik itt a nagycsaládosok egyesülete is. A Délmagyarország által elindított Szomszédolóba a produkciókat a Villantó nevű rendezvényen választják ki. Havi lapjuk a Zsombi, ennek iskolai kistestvére a Firkász. Rendeznek itt Katalin-bált, aratóünnepet, falukarácsonyt, március végén pedig borversenyt és dalostalálkozót is. A zsombóiakra mindig lehet számítani – most például társadalmi munkában alapozzák az óvoda új részét.

A művelődési ház igazgatója, Monori Gyula sorolta: Zsombó szülötte Tombácz János, a nagy mesemondó; Csombor Győző, az ősláperdő flórájának és faunájának kutatója; Nagy Róbert Európa bajnok salakmotor-versenyző; Sáringer Richárd és Hutora Zoltán nemzetközi sikereket elért kick-boxolók. A falu első állandó körzeti orvosa, dr. [namelink name="Kiss István"] haláláig dolgozott a tollaslabdacsapatért. Itt él Bátki [namelink name="Fazekas Zoltán"] operaénekes a családjával, és Bem József egyik oldalági leszármazottja, Pancza István. Van egy testépítő bajnoka is a falunak, Gyuris István.


Zsombón jártunk

Megyejáró körutunk második állomásán, Zsombón találkoztunk olvasóinkkal kedden este a művelődési házban. Olvasóink elmondták véleményüket, javaslataikat. Végül játszottunk, sorsoltunk, számos ajándék talált gazdára.

Rendezvényünk kezdetén Gyuris Zsolt polgármester mutatta be a települést. Az érdeklődőket Szetey András főszerkesztő köszöntötte, s elmondta: próbálunk minél többet megtenni azért, hogy számos kistelepülési hír megjelenjen lapjainkban. Őrfi Ferenc főszerkesztő-helyettes a nyereményjátékokról, akciókról beszélt, amelyekkel előfizetőinknek kedveskedünk. Szóba került például a nagy sikert aratott tavaly karácsonyi Ákos-koncert, a Szín5-ös játék, a babafotózás, az olvasóinkkal közösen írt szakácskönyvünk, és a múlt héten elindított lakodalmas fesztiválunk. Kóti Zoltán terjesztési vezető a kuponakciót ismertette meg a hallgatósággal. Élénk beszélgetés alakult ki újságkészítők és olvasók között. Elmondták: nagyon szeretik az emberi történeteket, a Kapcsolatok oldal olvasói leveleit, és persze a Körképet, amelyben a szeged környéki kistelepülések, így Zsombó hírei jelennek meg. Végül Nyemcsok Éva újságíró tette fel a kvízkérdéseket, amelyeket a zsombóiak helyesen válaszoltak meg, így közönségtalálkozónk ajándékesővel zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!