Szegedi Tudományegyetem

2016.06.25. 19:14

Előálltak a diákok is reformjavaslataikkal

Csongrád megye - Ötvenkét pontban foglalta öszsze a Független Diákparlament, hogy a tanulók milyen változtatásokat szeretnének az oktatási rendszerben. Rövidebb órák, az ízlésüket figyelembe vevő menza, kevesebb testnevelés is szerepel a javaslatok között.

Timár Kriszta

Javaslatcsomagot állított össze a Független Diákparlament, melyet – miután két hónapon keresztül nem vette át az Emberi Erőforrások Minisztériuma – egy oktatási konferencián átadtak az illetékes miniszternek. Összesen 52 pontban foglalták össze, hogy a diákok szerint mi vinné előre a magyar oktatási rendszert.

– Második éve létezik a diákparlament, tavaly is kidolgoztunk már egy javaslatcsomagot. Arra érdemi választ nem igazán kaptunk, de legalább foglalkoztak vele. Ezért készítettük el az újat, az előzőnél nagyobb alapossággal – mondta el Tarnay Kristóf Ábel sajtószóvivő.

A pontok között szemezgetve megtaláltuk például, hogy a Független Diákparlament szerint teljesen felesleges a kancellária- és konzisztóriumi rendszer, így annak eltörlését kérik az egyetemek autonómiájának visszaállítása érdekében. Az oktatási intézmények saját hatáskörébe utalnák annak eldöntését, ki legyen a fenntartó, a vezetőségnek pedig visszaadnák gazdálkodási jogkörét.

A mindennapi iskolai élettel kapcsolatosan nagyjából ugyanazt kérik, amit a pedagógusok is: a túlterheltség csökkentését, helyi tantervet, szabadon választható tankönyveket és a tanárok adminisztratív munkáinak csökkentését. Ugyanakkor a heti 5 testnevelésórát 3-ra módosítanák, a tanítási órákat 5 perccel lerövidítenék, illetve a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, valamint az 50 óra közösségi szolgálatot is fakultatívvá tennék.

– A testnevelésórák nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, hiszen sok iskolában nincs akkora tornaterem, amely elbírná ezt a terhelést. A KLIK már arról tartott mintaórát, hogyan lehet a folyosón is levezényelni egy órát, amit szürreálisnak tartunk. Ezért került be a csökkentés a javaslatcsomagba – magyarázta Tarnay Kristóf Ábel. Az öt perccel rövidebb tanórákról azt mondta: ezzel nem csorbul lényegesen a tanítási idő, összeadva viszont egynapnyit, már érezhető változást hozna: jóval hamarabb haza tudnának menni a diákok. – A közösségi szolgálat átalakítása pedig kifejezetten az én javaslatom volt – mondta a szegedi szóvivő.

– Ha az egyetemi felvételin ez pluszpontot érne, az kellő motiváló erő lehetne, mégsem tennénk kötelezővé az önkéntes munkát, ami abszurd dolog.

A diákparlament javaslatcsomagja érinti a menzareformot is: annak átdolgozását a diákok véleményének figyelembevételével kérik. Érdekes pont még a követeléseik között, hogy legyen joguk a szabad iskolaválasztáshoz az SNI-s (sajátos nevelési igényű) diákoknak is, illetve hogy ezeknek a fiataloknak ingyenes fejlesztést, sport- és művészeti oktatást is biztosítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!