Szentes és környéke

2008.08.12. 20:31

Számlát kérnek a honatyáktól - Szentesen is

Címkék#Szentes

Szentes - Szentesen elkezdték gyűjteni az aláírásokat. A Csongrád megyei képviselőknek nincs kifogásuk egy ilyen jogszabály megszületése ellen.

Blahó Gabriella

Az országgyűlési képviselőknek bizonylattal kellene igazolniuk, hogy a parlamenti munkáért felvett költségtérítést valóban arra költötték, amire kapták: ezt akarja elérni a Zöld Párt, amely a témában népszavazás kiírását kezdeményezte.

– Busás jövedelemre tesznek szert adómentesen az országgyűlési képviselők, miközben a választópolgároktól elvárják, hogy minden fillérrel elszámoljanak – fogalmazott lapunknak a Zöld Párt szóvivője. Szamos Gábor szerint teljességgel méltánytalan, hogy amit a választóktól elvárnak a törvényhozók, ugyanazt magukra nézve nem tartják kötelezőnek. Emlékeztetett arra, hogy a parlament többször tárgyalta ezt a témát, mégsem sikerült megalkotni azt a jogszabályt, amely rendezné a kérdést. Ezért a Zöld Párt népszavazás kiírását kezdeményezte a témában. Ketten alkotmányossági aggályokra hivatkozva megtámadták a kezdeményezést, ezért az Alkotmánybíróság elé került. Az Országos Választási Iroda által hitelesített ívek két hónapja kerültek ki az utcára, eddig százezer aláírás gyűlt össze.

Szentesen is gyűjtik az aláírásokat. Az országban eddig százezren nyilvánítottak egyetértő véleményt az ügyben. A szerző felvétele

Szentesen is gyűjtik az aláírásokat. Az országban eddig százezren nyilvánítottak egyetértő véleményt az ügyben. A szerző felvétele
Szamos elmondta, elsősorban a civilekre támaszkodnak, aktivistáik tapasztalatai szerint tíz emberből kilenc aláírja, a tizedik rendszerint szkeptikusan áll hozzá. A szóvivő abban bízik, hogy ha a parlamenti képviselőknek eddig nem sikerült maguk között megegyezniük erről, akkor a népszavazás majd segít nekik ebben: a referendum eredménye ugyanis kötelező az országgyűlésre.

A zöldek számításai szerint a képviselők havonta átlagosan 4-600 ezer forintot költenek el számla nélkül, ez évente 10 milliárd forint kiadást jelent. Az 1990 óta eltelt időszakban tekintélyes összeg halmozódott így fel, amely után értelemszerűen nem fizettek adót a honatyák.

Egy nap alatt hetven

Szentesen egyetlen nap alatt hetven aláírás gyűlt össze az egyik üzletben. Vezetője, Ötvös Mihályné teljes mértékben egyetért annak tartalmával, szerinte a képviselőknek eddig is el kellett volna számolniuk. Beregszászi Katalin és férje, Mihály József rendszeresen figyeli a híreket. Látták az erről szóló parlamenti vitát, amelynek végén nem született döntés. Az asszony azt mondta, neki húsz forintról is el kell számolnia, legyen ez kötelező a képviselőkre is. Az aláírók egyike, Dömsödi Károly szerint nincs olyan ember, aki ezzel ne értene egyet.

A szocialista [namelink name="Bedő Tamás"] kérdésünk nyomán emlékeztetett arra, hogy régóta napirenden van ez a téma. Amennyiben a parlament megszavaz egy ilyen rendelkezést, azt természetesen elfogadja. A csongrádi honatya szerint a képviselők bőven elköltik a költségtérítésként felvett összeget költségeik fedezésére. Hogy ezt bizonylattal igazolják, és erről jogszabály szülessen, politikai megegyezés, nem pedig népszavazás kérdése: a tiszteletdíjak teljes rendezése adhat választ ebben az ügyben.

A Fidesz országgyűlési képviselője abszolút korrektnek nevezte a zöldek elképzelését. A szegedi [namelink name="Bodó Imre"] lapunknak azt mondta: a felvetésre ugyanaz a válasza, mint a referendum kezdeményezőinek. Szerinte tiszta helyzetet teremt, ha bérként, adózott formában kapja a képviselő a jövedelmét, és belátása szerint költi el. A képviselőség ugyanolyan foglalkozás, mint bármelyik más, az elszámolásban tehát nem lehet szó előjogokról. Bodó lát esélyt arra, hogy megegyezés szülessen. Ha frakciófegyelem nem köti, bizonyosan megszavazza – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!