Szentes és környéke

2013.04.11. 14:41

Négy Mancs: Nincs új akció a Hungerit ellen

Szentes - Nem készül újabb kampányra a magyar baromfiágazat és a szentesi Hungerit ellen – közölte lapunkkal a Négy Mancs Alapítvány. Az állatvédő szervezet kérdéseikre reagálva a Budai Gyula államtitkár által kezdeményezett ügyészségi vizsgálatról is nyilatkozott.

Bakos András

A Vidékfejlesztési Minisztérium április 4-én tette közzé, hogy értesülései szerint a Négy Mancs Alapítvány újabb akciót indít, amelynek kárvallottja a magyar baromfiágazat és a szentesi Hungerit lehet. A tárca szerint arra kell számítani, hogy az állatvédők rejtett kamerás felvételeket készítenek, megpróbálják egymás ellen kijátszani a termelőket. Lapunknak a Hungerit vezérigazgatója, [namelink name="Magyar József"] elmondta, egyik járművüket valakik videózták menet közben.

Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen.

"A Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen."

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 Kérdéseinkkel aznap megkerestül a Négy Mancs Alapítványt, ahonnan szerdán 11 óra után érkezett meg a válaszközlemény. Eszerint a Négy Mancs a sajtóban megjelent állításokat valótlannak, félrevezetőnek, hangulatkeltőnek értékeli. A közlemény leszögezi: „a Négy Mancs Alapítvány nem készül újabb kampányra a libatömés ellen, vagy akár konkrétan a Hungerit Zrt. ellen. Mint ahogyan eddig sem a magyar gazdák vagy a Hungerit Zrt. ellen, hanem a kíméletes állattartás mellett kampányolt." Az állatvédő szervezet visszautasítja [namelink name="Budai Gyula"] államtitkárnak azt az állítását, hogy a Négy Mancs működését külföldi gazdasági érdekcsoportok, vállalatok finanszíroznák, mivel bevételei „zömét magánszemélyek támogatása, valamint alapítói hozzájárulás adja". A közlemény emlékeztetett arra is, ami már lapunkban korábban megjelent, hogy tavaly februárban a Gazdasági Versenyhivatal megvizsgálta a libatöméssel kapcsolatos kampányukat, és nem talált törvénysértést. Az eljárást megszüntető határozat kimondta, a kampány az adatok alapján az állatok védelmében indult, nem valamilyen más áru értékesítése mellett, és nem bizonyítja semmi, hogy az alapítványt gazdasági érdekcsoport segítené.

Budai Gyula ügyészségi vizsgálatot is kezdeményezett az alapítvánnyal szemben. Erről most azt írják az állatvédők, hogy a kuratóriumi ülések meghívóival, a döntések adminisztrációjával, jegyzőkönyvezésével, az éves beszámolók elfogadásának időpontjával kapcsolatban volt észrevétele a hatóságnak, ezt az alapítvány figyelembe vette.

Szintén cálfolja a Négy Mancs, hogy 2011-ben 45 millió forintot fordított volna a magyar lúdtenyésztők és a Hungerit elleni kampányra: ez az esemény ugyanis 2008-ban zajlott, abban az évben a magánszemélyektől kapott bevételei összesen tettek ki 45 milliót, és ebből a működés finanszírozására, más állatvédelmi kampányokra is költött.
Leszögezi a Négy Mancs, hogy Európában Németország mellett Csehországban, Dániában, Finnországban, Olaszországban, Luxemburgban és Norvégiában is „kifejezett törvényi tilalom vonatkozik a libák kényszertömésére. Az állatok kényszertakarmányozását pedig Ausztria, az Egyesült Királyság, Svédország, Izrael és Svájc nemzeti jogai is tiltják." Arra is kitér a közlemény, hogy a Hungerit Zrt. „közvetlen és közvetett tulajdonosi köréhez jelenleg is tartoznak német tulajdonosok, vagyis nem kizárólag magyar tulajdonú és érdekeltségű cégről van szó."
Az állatvédő alapítványnak a kampány idején Magyarországon stábja, vezetője, irodája volt. Mostanra, információink szerint, csupán egyetlen kapcsolattartót foglalkoztat, aki az újságok kérdéseit lefordítja és Bécsbe továbbítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!