Szentes és környéke

2014.01.02. 21:38

A kereskedelmet is átformálja a beruházás

Szentes - Nemrég még türelmet kértek a lakosoktól a város vezetői és a kivitelező a várható felfordulás miatt Szentesen. A helybeliek talán tényleg türelmesek, de tény: vannak olyan vállalkozások, amelyek nem élték túl a néhány hónapos belváros-rehabilitációt.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Itt nem mennek autók, erre a kutya se jár – a Quimby együttestől ez a zeneszöveg jutott eszünkbe a szentesi Ady Endre utcában. Annak szerettünk volna utánajárni, igaz-e, amiről a kereskedők panaszkodnak: a városközpont rehabilitációja miatt valóban visszaesett-e azon a környéken az üzletek forgalma?

A projektről többször írtunk. A mintegy 700 milliós felújítás több elemből áll, a Kurca-híd átépítésével augusztus közepén végeztek. Az egyik legnagyobb falat nyár végén érkezett el, ekkor egy nagyobb területet elzártak a forgalom elől, hogy a kivitelező Unibau-Épszer Kft. munkához láthasson a Petőfi, a Kossuth és az Ady Endre utcában. A város vezetése már akkor is kiemelte: a lakosok türelmét kéri. Az eredeti tervek szerint a 215 milliós beruházási szakasz november végéig tartott volna, de műszaki problémák merültek fel.

2013. utolsó napján adtunk hírt arról, hogy előreláthatóan január vége felé tehetik le a szerszámaikat a mesterek. A Petőfi és az Ady Endre utcában az üzleteknek nem kellett bezárniuk a munkálatok idejére, a városházán azonban felismerték, hogy a felfordulás rontja az üzletmenetet, ezért enyhíteni szerették volna a vállalkozók kiesését. Egy sajtótájékoztatón jelentették be októberben: az önkormányzati ingatlanok bérlőinek negyedévre elengedik a díj felét, illetve három hónapra engedményt kapnak az iparűzési és az ingatlanadóból. Később újabb segítséget nyújtottak nekik: a város kontójára hirdethették magukat egy ingyenes reklámújságban.

Az ünnep utáni pangás az oka? Vagy máskor sem sokkal zsúfoltabb a szentesi utca? Fotó: Králik Emese

Az ünnep utáni pangás az oka? Vagy máskor sem sokkal zsúfoltabb a szentesi utca? Fotó: Králik Emese
A hírek szerint ezek a próbálkozások szinte semmit nem enyhítettek a gondokon. Megszűnt az átmenő autós forgalom, a vidéki vásárlók, akiket a kirakat becsábított, nem járnak arra. Valószínű, hogy részben az ünnep utáni pangás, illetve a még mindig tartó iskolaszünet az oka, de tényleg nem tolonganak arrafelé az emberek. Ez máskor is így van, erősítették meg a kereskedők.

– Mi csak a törzsvevőink miatt evickélünk a felszínen. A tetováló nyáron elköltözött, azt mondta, nem három hónap lesz ez a felfordulás. Igaza lett. Nemrég bezárt a drogéria, az egészségbolt, a fehérneműshöz van, hogy napokig nem megy vevő – mutatott körbe az egyik ruhaüzlet tulajdonosa. Kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Ők három hónapra 18 ezer forint kompenzációt kaptak, áprilisig újabb kedvezményt ígértek nekik, de ez meg sem közelíti a veszteségeiket.

Egy pozitívumot azért hallottunk. A szemüvegboltban azt mondták, az ő helyzetük speciális, ők nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!