Szentes és környéke

2015.11.20. 22:00

Nehezen szereznek szociális fát a települések

Árpádhalom, Derekegyház, Pitvaros - Idén nehezebb szociális tűzifához jutni. Pitvaros és Ambrózfalva például csak januárra kapott ígéretet az erdőgazdaságtól.

Kovács Erika

Idén 2033, ötezer lélekszám alatti település nyert a Belügyminisztérium pályázatán 153 ezer 161 erdei köbméter tűzifa vásárlására forrást. 152 önkormányzat pedig 68 ezer 246 mázsa barnakőszénnel segítheti a rászoruló családokat. Bár a tűzifát és a barnakőszenet választó önkormányzatok között lényegesen nagy a különbség, a barnakőszenesek tábora is egyre növekszik. Talán nem véletlenül.


Az önkormányzatok egy részének ugyanis egyre nehezebb a fa beszerzése. Főleg azoknak a településeknek, amelyektől messzebb vannak az államilag elismert erdőgazdaságok. Ugyanis a belügyminisztériumi támogatást csak ott lehet felhasználni. A szociális tüzelőanyagot február 15-éig kell eljuttatni a rászorulókhoz.


Derekegyház könnyű helyzetben van. A falut 800 hektár erdő öleli körbe. – Az erdők a Dalerd Zrt. kezelésében vannak. Mi helyben kivágott fákat kaptunk. Saját magunk oldottuk meg a szállítást a hét kilométerre lévő erdőből.


A tüzelő már az önkormányzatnál van. A napokban ül össze a szociális bizottságunk, hogy döntsön arról, a 74 erdei köbméter fából mely pályázók részesülnek – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere.

Árpádhalom is a derekegyházi erdőből kapta a fát.


– Mi 68 erdei köbméterre pályáztunk, ebből 38 erdei köbméterre kaptunk forrást a Belügyminisztériumtól. Saját forrásból 40-re kerekítettük fel. Szerencsére a derekegyházi vágásból jutott nekünk is, így a szállítás sem került túl sokba – tudtuk meg [namelink name="Szarka Attila"] polgármestertől.

 

Árpádhalmon is kelendő a szociális tűzifa. Archív fotó: Szarka Attila

Árpádhalmon is kelendő a szociális tűzifa. Archív fotó: Szarka Attila

Pitvaros és Ambrózfalva lakói még hónapokat várnak a szociális tüzelőanyagra.


Pitvaros az előző években a szomszédos Mezőhegyesről, a Ménesbirok Zrt.-től rendelte a fát. Idén is ott próbálkoztak először.


– Azért Mezőhegyesről rendeltük eddig a fát, mert így jöttünk ki legjobban a szállítási költséggel. Saját traktorral szállítottunk, vagyis csak az üzemanyagot kellett állni. Most azonban nincs kivágható fájuk. Így másfelé kellett indulnunk. Sajnos a Dalerd Zrt.-től is azt a választ kaptuk, hogy jelenleg nincs, a legjobb akarat mellett is csak januárban tudják hozni. Azt is sikerült kialkudnunk, hogy 50 kilométeren belülről szállítsák. Ez körülbelül 120 ezer forintba, plusz az áfába kerül majd Pitvaros esetében – tudatta [namelink name="Radó Tibor"] polgármester.


Pitvaros mintegy 90 erdei köbméterre kapott forrást. Itt intézik a szomszédos Ambrózfalva szociális tüzelőjét is, ami 56 erdei köbméter. A pitvarosi polgármester hangsúlyozta, bár nehéz a fa beszerzése, nem gondolkodnak abban, hogy a jövőben inkább barnaszenet adjanak a rászorulóknak.


– Az érintett családok többsége kályhával vagy kemencével fűt, amihez fa kell, nem szén. Valóban egyszerűbb lenne szenet beszerezni, de az érintett családoknak tüzelőre sincs elég pénzük, nemhogy kályhacserére – mondta.


Pitvaros önkormányzata 1-2 éven belül szeretné elérni, hogy a település tulajdonában lévő erdőből oldhassák meg a szociálistüzelő-ellátást. – Erdőnk van, fakivágási engedélyünk is. Egy együttműködési megállapodást kell tető alá hoznunk. Ezért lobbizunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!