Szentes és környéke

2016.03.21. 13:33

Márta kevés pénzért is szívesen dolgozik

Nagymágocs-Rehabilitációs közmunka indul áprilisban Nagymágocson. A megváltozott munkaképességűek a napi négy óráért körülbelül 30 ezret kapnak majd, ami nem sok, de több a semminél. Bozóné Jakab Márta szerint az is fontos, hogy érezzék: szükség van a munkájukra.

Kovács Erika

Heteken belül munkába áll a megváltozott munkaképességű emberek egy része Nagymágocson. A faluban közel 100-an vannak, többen 30 ezer forint körüli rehabilitációs járadékból élnek. Dolgoznának, de nehéz az egészségi állapotuknak megfelelő munkát kapniuk, erről lapunkban is írtunk (2015. október 26.: Betegen is megdolgoznának a pénzükért).


Sokan keresik fel az önkormányzatot munkalehetőség reményében. – Összeszerelő munkát szeretnénk Nagymágocsra hozni, ezt ülve is lehet végezni. Sajnos még nem jött össze, de dolgozunk rajta

– mondta [namelink name="Szebellédi Endre"] polgármester. – Április 1-jétől azonban a közmunkaprogramon belül nyílik lehetőség rehabilitációs munkára. Négy dolgozót veszünk fel, akik napi 4 órában segítik a hivatal és az intézmények munkáját olyan munkakörben, ami megfelel az egészségi állapotuknak és a végzettségüknek is.


A polgármester elmondta, lesz, aki a hivatal adminisztrációs munkájában vesz részt, és olyan is, aki a művelődési házban takarít, illetve a rendezvényeken segít. A munkára csak azok jelentkezhettek, akiknek van rehabilitációs kártyájuk. Több kártya nélküli érdeklődő is akadt. Nekik nem tudtak segíteni.


[namelink name="Bozóné Jakab Márta"] is bekerült a csapatba. A fiatalaszszonynak két gyermeke van, a 9 éves Vanessza és 6 éves Angelika. Korábban Szentesen dolgozott egy baromfi-feldolgozó cégnél. – Amikor Angelika óvodás lett, visszamentem dolgozni. Akkor jöttek elő a betegségeim, a hűtőházban végzett munka miatt. Leszázalékoltak. Az 50 százalékos rokkantságom tavaly minősítették vissza 40-re. Azóta havi 33 ezer forintos rehabilitációs járadékot kapok, és kártyám is van – mondta. Ebből és a férje fizetéséből élnek.


– Jól jön majd a rehabilitációs közmunkabér, még ha kevés is. A 4 órás munkára 30 ezer forint körüli összeget fizetnek majd. Ami ennél is fontosabb, hogy dolgozhatok. Reggel elindítom a gyerekeket az óvodába, iskolába, takarítok, főzök, 10-re elkészülök. Úgy érzem néha, hogy a leszázalékolás és a folyamatos otthonlét miatt leértékelődtem. Jót tesz a lelkemnek is a munka, már nagyon várom! – mondta az asszony.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!