Szentes és környéke

2016.10.24. 09:50

Sárban csúsznak az autósok: a gazdák dolga lenne eltakarítani, amit felhordtak

Nincs fagy, mégis sokfelé csúsznak az utak. A mezőgazdasági gépek sok helyütt felhordták a sarat az aszfaltra. Veszélyes egy-egy ilyen gócba belehajtani. Legtöbbször a közutasokra marad a sáreltakarítás, vagy pedig az időjárás oldja meg a kérdést.

Kovács Erika

– Ha az ember ráfut egy ilyen sáros szakaszra, a jóisten se biztos, hogy megfogja, és kész a baleset. Nagyon észnél kell lenni – háborgott Szentesi József. A Békés megyei férfi Szentesre jár dolgozni. Naponta közlekedik a Gádoros– Szentes közötti úton.


– Ismerem ezt a szakaszt, mint a tenyerem. Tudom, hol járnak fel az útra a nagygépek. Már messziről látni a sáros részt. Olyankor jó előre lassítok. Biztos, ami biztos – tudtuk meg a férfitól. A Fábiánsebestyénig tartó szakaszt most újították fel. A pénteki esőben itt is, ott is sár borította az aszfaltot. Nem ez az egyetlen út a megyében, ahol ez problémát jelent.


– A KRESZ is előírja, hogy a sárszennyezést el kell takarítani a mezőgazdasági gépek vezetőinek. Sajnos ezt kevés traktoros, kombájnos tartja be – mondta megkeresésünkre Hunkó József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád megyei igazgatója.


– Természetesen vannak jó példák, amikor kiteszik a „Csúszásveszély!" táblát, és a felhordott sarat lapáttal takarítják le. Az a gyakoribb, hogy ott marad a sár. Ha kapunk erről lakossági bejelentést, és vannak olyan munkacsoportjaink, akiket ki tudunk küldeni, akkor letakarítjuk a szennyezést. Az esetek egy részéről nem jön jelzés. A tapasztalat az, hogy ilyenkor az időjárás oldja meg a kérdést. Ha jó idő van, megszárad, és lefújja a szél. Ha esik, akkor előbb-utóbb a járművek lecsapják. Sok pluszmunkát jelent nekünk a sárfelhordás. Azt az időt, amit a takarítással töltünk, másra is tudnánk fordítani. Mivel mi nem vagyunk hatóság, nem nyomozunk, hogy ki szennyezte be az utat. De olyan már nemegyszer előfordult, hogy a rendőrségen tettünk ismeretlen tettes ellen feljelentést – tudtuk meg a megyei igazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!