Szentes és környéke

2007.11.21. 22:45

A Fábiáni Kisbíró esete a helyi hatalommal

Fábiánsebestyén - Miután Fábiánsebestyénben a takarékszövetkezet hirdetést adott föl a helyi ellenzéki lapban, a Kisbíróban, a fiókvezetőt fölhívták a községházáról. A telefonáló közölte: a polgármester haragszik. Ezt az újság kiadója is megtudta, és feljelentést tett a rendőrségen.

Blahó Gabriella

Az ügyben hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoz a Csongrádi Rendőrkapitányság, mert a szentesi elfogultságot jelentett be.

A lapot kiadó egyesület elnöke, Kovács Csaba feljelentést tett a rendőrségen Fotó: Tésik Attila
Kovács Csaba azután tett feljelentést a szentesi rendőrségen, miután megtudta, hogy a Fábiáni Kisbíróban hirdető takarékszövetkezet vezetőjére valaki a községházáról megpróbált nyomást gyakorolni. A kiadó egyesület elnöke lapunknak elmondta: a takarékszövetkezet hirdetéséről szabályos szerződést kötöttek, és kedvezményt is kapott a pénzintézet. A helyi ellenzéki lap szerkesztője úgy tudja, hogy a fiókvezetőnek a telefonáló azt mondta, hirdetéseit „a polgármester úr nem nézi jó szemmel". Kovács Csaba tudja, hogy ki telefonált, de nem mondta meg. Azt azonban hozzátette: valószínűsíti, hogy az illető nem saját elhatározásából hívta fel a fiókvezetőt, hanem azért, mert erre utasították. Kovács szerint az ilyen jelenségek miatt csökkent le a Fábiáni Kisbíró példányszáma ezerről ötszázra.

Az újság indulása előtt felkészültek az Együtt Fábiánsebestyénért Közhasznú Egyesület tagjai, felmérték, hogy a helyi vállalkozások hirdetéseiből mekkora példányszámban tudják a falubeliek számára ingyenesen eljuttatni a sajtóterméket. Most már ötven forintot kérnek érte. Kovács szerint szükség van erre a helyi lapra, mert „az önkormányzatnál elhallgatnak dolgokat". A faluban sokan úgy vélik, a Kisbíró igazságot akar osztani.

A törvény szigora

A büntető törvénykönyv 225-ös szakasza szerint „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrány okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Ebbe a helyi konfliktusba számára váratlanul csöppent bele Felföldi Jánosné. A takarékszövetkezet fiókjának vezetője lapunknak elmondta: korábban hirdetett az önkormányzat lapjában, az Objektívben, és természetesen adott fel hirdetést a Fábiáni Kisbíróban is. Mint mondta, üzleti célú hirdetés volt ez, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy ezen a módon elérje a leendő ügyfeleket. Váratlanul érte a községházáról érkező telefonhívás, olyannyira meglepődött, hogy szóhoz sem jutott. Az asszony közölte, a takarékszövetkezetnek kívülről senki nem mondhatja meg, hogy hol hirdessen. Arra a kérdésünkre, hogy ki telefonált neki, így válaszolt: a rendőrségnek teljesen őszintén mindent elmondott.

Az ügyben a elfogultság miatt nem a szentesi, hanem a Csongrádi Rendőrkapitányság nyomoz. M. Toronykőy Márta lapunkhoz eljuttatott közleményében az áll, hogy eljárás folyik hivatali visszaélés bűncselekmény elkövetése miatt a helyi egyesület képviselőjének feljelentése alapján. A szóvivőtől szerettük volna megtudni, az ügynek van-e gyanúsítottja, erre azonban tőle nem kaptunk választ.

Tóth Flórián jegyzőt kérdeztük a községházán a történtekről. A fiatalember azt mondta: nem kíván interjút adni. Kós György polgármester pedig azt mondta, folyamatban lévő ügyről nem beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!