Szentes és környéke

2019.08.18. 23:11

Baj van a szilva értékesítésével - most még pálinkának sem megy a gyümölcs

Szentes-Lapistó - Nem kell a szilva a felvásárlóknak. Most még pálinkának sem megy a gyümölcs, mert idén a kajszi a sláger. A szakmaközi szervezet vezetője szerint azok a gyümölcstermesztők, akiknek nincs biztos szerződésük, a jövőben is értékesítési gondokra számíthatnak.

Kovács Erika

[namelink name="György Levente"] a Szenteshez tartozói lapistói gyümölcsösé­ben 6 hektáron meggyet, 4 hektáron Lepotica és Rodna fajtájú szilvát termeszt.


– Az ipari meggy ára 200-220 forint körül alakult. Ott kö­­zepes eredménnyel zártuk a szezont, de már most látszik, hogy a szilva veszteséges lesz – mondta a termelő. Szerinte az időjárás sem kedvezett a gyümölcsnek. Nagyjából 40 szá­­zalékkal kevesebb meggy és szilva termett, mint az el­várható. A szilva egyes fáknál lényegesen apróbb lett. – A legnagyobb gond az értékesítéssel van. Szerintem a felvásárló szervezetek összebeszéltek. Pár nap alatt felére csökkentették az irányárat. A kézi szedésű Lepotica szilva 120 forintos árral indult a szezon elején, de ez csak 1-2 napig volt érvényes. A következő napon már fe­­lére vitték az árát. A Rodna szilva szezonja most indult. Ez a fajta főként német területeken keresett, a konzervgyárak kompótot készítenek belőle. Most azonban ez sem kell. Volt olyan felvásárló, akivel szóban megállapodást kötöttünk. Már a kamiont is megrendelte, de az utolsó pillanatban mégis le­mondta. Valószínűsítem, hogy a megrendelő a 65 forintos kilónkénti árat, amiben megegyeztünk, sokallta – említette meg György Levente. Lakossági értékesítéssel minimális mennyiséget tud eladni. Nyomott áron, nagyjából 40-45 forintért talán visznek el belőle lekvárnak, pálinkának.


György Levente úgy véli, a termés nagy része valószínűleg a nyakukon marad, ráfizetéses lesz a szezon. A termést jelenleg gépi rázással szedik. Mire rekeszekbe kerül a szilva, kilónként 16-18 forint kiadást jelent. A kézi szedés pedig 24 forint körüli összegből jön ki.

Rázzák a szilvát Lapistón. A kérdés az, mi lesz a gyümölcs sorsa. Fotók: Kovács Erika

Rázzák a szilvát Lapistón. A kérdés az, mi lesz a gyümölcs sorsa.

Fotók: Kovács Erika

A termelő azt mondta, el­képzelhető, hogy felszámolják a gyümölcsöst. – Azon gon­­dolkozom egy ideje, hogy kihuzigáljuk a fákat, és eladjuk bútorfának, a helyét pedig fel­szántjuk – tette hozzá.


– Ez országos probléma. Ta­­valy is hasonló árak alakultak ki. Akkor a pálinkafőzők ala­­posan bevásároltak, ezért nincs most kereslet a részükről sem – tudtuk meg Ledó Fe­­renctől, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökétől.


– Mivel idén nagyon jó volt a kajszitermés, a szeszfőzdék most abból főztek pálinkát. A szilvával valóban komoly gon­­dok vannak. Egyedül azok tudják eladni a gyümölcsöt, akiknek szerződésük van áru­­házláncokkal. Ott is ala­cso­nyabbak az árak, 60-70 fo­­rintot fizetnek, de legalább nem marad a nyakukon a gyümölcs. A legnagyobb gondban a néhány hektáros ültetvények tulajdonosai vannak. Az is a probléma, hogy a házipálinka-főzést az Unió elvárásai miatt megadóztatták, és ezt azok közül, akik korábban fő­­zettek, nem mindenki tudja kifizetni. Lassan minden zöld­­ségre és gyümölcsre igaz, hogy akinek nincs biztos piaca, integrátora, aki ezt leszervezi neki, sajnos, így fog járni – vélekedett [namelink name="Ledó Ferenc"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!