Szentes és környéke

2012.08.26. 11:11

Helyre kell állítani a lovassport presztízsét

Fábiánsebestyénben, augusztus 24-én konferenciát rendeztek a Kincsem Nemzeti Lovas Programról. A házigazda Farkas Sándor, a Szentesi kistérség országgyűlési képviselője szerint a tanácskozás célja többek között az volt, hogy a versenyszámok alatt a lovas életről és a nemzeti lovas programról is essék szó.

Delmagyar.hu

A konferencia fontosságát az is bizonyítja, hogy jelen volt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke. Felszólalásában beszélt a Hungarikum törvényről, a Kincsem Nemzeti Lovas Programról, valamint a népfőiskolai program és törvényről. Ezek lehetőséget rejtenek magukban a nemzet megújulására – hangsúlyozta. Hozzátette: a legfontosabb feladatok közé tartozik helyi és megyei ágazati lovas leltárok létrehozása, a lovardaprogram és a lovas-oktatás beindítása.

Egyet akarnak: Helyre kell állítani a lovassport presztízsét.

Egyet akarnak: Helyre kell állítani a lovassport presztízsét.
Lázár Vilmos a nemzeti lovas program és a Magyar Lovas Szövetség kapcsolódási pontjairól beszélt. Kiemelte, hogy azért vállalta a szövetség elnöki tisztét, mert mindannyian, akik a lovas programért dolgoznak, és ő maga is rengeteget köszönhetnek a lovassportnak. A többszörös fogathajtó világbajnok szerint mindenképp szükséges az ágazat és a ló presztízsének helyreállítása, valamint a tömegbázis megteremtése.

A konferenciát elnökként levezető Prof. dr. Sótonyi Péter, a Magyar Lovasszövetség alelnöke, az előadásában kitért arra, hogy az iskola tornaterme lehetne a jövőben a lovarda, hiszen a 3-4. osztályosok esetében bevezetett lovas oktatás kulcsfontosságú lehet ebben a kérdésben. - Lovas programunk egyelőre kicsi – fogalmazott – de mindannyian bízunk abban, hogy kiterebélyesedik és meggyökeresedik.

Dallos Gyula, örökös magyar díjlovas bajnok elmondta, fontos volt a program megalkotásában a nemzeti örökség megtartása, hiszen a lovaglás nemcsak sport, hanem identitástudatunk megőrzésének alapja is.

Felszólalt még: Zilahy István, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesületének ügyvezető elnöke, Kucsora István, a Hódmezővásárhelyi Kéktói Ménes tulajdonosa, a lóversenyzés szerepéről beszélt Pécsi István, a Nemzeti Lóverseny Kft. marketing igazgatója.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!