Szentes és környéke

2015.06.01. 22:24

Megmérik a Tisza áramlását

Szentes - A szomszéd városhoz hasonlóan Szentesen is meg kell vizsgáltatni, változtatható-e a Tisza sodrása a szabad strandnál - javasolta egy képviselő. A helyiek jó utat, játszóteret, egészséges fákat is szeretnének.

Králik Emese

 Csongrádon átépítették

Úgy hallottuk, régen volt a szentesi part fölött, a mederben három kőépítmény, úgynevezett sarkantyú, amelyek – nem tudni, hogy – eltűntek. Csongrádon is gondot jelentett, hogy a Tisza apránként elmosta a homokpadot. Megvizsgáltatták a műszaki egyetem mérnökeivel, akik azt mondták, igazuk van a csongrádiaknak, át kell építeni a meglévő sarkantyút. Ez azóta meg is történt.

A bérlők és a strandolók véleményét kérte a szentesi városellátó nkft. azért, hogy lássák, milyen fejlesztéseket szeretnének a szentesiek. Volt, aki levélben, mások interneten küldték el a véleményüket, a tapasztalatokat testületi ülésen vitatták meg.

A szépségét, az érintetlenségét, ugyanakkor a városhoz való közelségét szeretik a legjobban a strandolók, ez derült ki a válaszokból. Problémát jóval többet soroltak. Nagyon rossz a bevezető út, ebben szinte mindenki egyetért, ám hogy azt a városnak, vagy a nehéz járművekkel ott közlekedő katonáknak kellene kijavítani, ebben nincs egyetértés.

Hiányolják a modern játszóteret, a kulturált vizesblokkokat, úgy tűnik, a terület fő vonzerejét biztosító fákkal kapcsolatban sincs egyetértés. A kivágástól szinte mindenki ódzkodik, de tény, hogy balesetveszélyesek a növények. „Az egyik leszakadó gally átfúrta a büfé tetejét és plafonját, a büfés ágyába fúródott. A másik, nagyjából 20 mázsás az egyik nyaraló felé kettéhasadt, és csak azért nem csapta szét a házat és a benne lévő embereket, mert a fél méterre lévő kőrisfa levezette közvetlen a ház tövébe" – írta egy szentesi strandoló.

Megmérik a Tisza áramlását. Fotó: Králik Emese (galéria)


Erről az egyik képviselő, [namelink name="Szabó Zoltán Ferenc"] úgy véli: 10-15 évre előre kellene tervezni, a csonkolással szerteágazó ismerettel bíró szakembereket megbízni, folyamatosan telepíteni. A part minősége is hagy maga után kívánnivalót. Egy helyi lakos szerint ugyanis az „már annyira lejt, hogy mikor kifekszünk napozni, majdnem állunk". Régóta foglalkoztatja a szentesieket, hogyan lehetne megváltoztatni a folyó sodrását, és így a lerakott homok helyét, mennyiségét. Most azt mondta [namelink name="Rébeli-Szabó Tamás"]: a város vegye föl a kapcsolatot a budapesti műszaki egyetem szakembereivel, nézzék meg az áramlást, vitassák meg, mit lehetne tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!