Szentes és környéke

2009.04.13. 19:49

Ősztől már épülhet a Petőfi Szálló

Szentes - Nyár végén kezdődhetnek meg a szentesi Petőfi Szálló felújítási munkálatai. Csütörtökön az országos tervtanács elé került a tervdokumentáció, ahol néhány módosítást kértek a beruházótól. A 4 milliárdosra becsült fejlesztés hitelből valósulna meg: Zsohár Árpád szerint lesz olyan pénzintézet, amely a projekt mögé áll, és az önrészt is elő fogják teremteni.

Bíró Dániel

Felállványozott Petőfi Szállót szeretnének már látni a szentesiek, de a hotelfelújítás befejezését jelző munkálatokra még egy jó darabig várni kell. A beruházás – amely az épületegyüttes 18 hónappal ezelőtti átadásával kezdődött – csütörtökön újabb állomásához érkezett azzal, hogy az országos tervtanács elé kerültek a tervdokumentációk. Zsohár Árpád, a Pendola cégcsoport tulajdonosa megjegyezte, műemlékvédelmi szempontból a budapesti Gresham-palota után a második legnagyobb szállodarekonstrukciós fejlesztésről van szó, így nem csoda, hogy a legnagyobb részletességgel kell kidolgozniuk a terveket.

A zsűrizésnek hasznát vették, hiszen több olyan javaslat is elhangzott, amely miatt módosítani kell az elképzeléseket. Így például lekerült a napirendről, hogy a színházterem mellett, az udvaron épülő medencék fölé üvegkupola kerüljön, de a belső kert kialakítását is újra kell gondolni. Ha elkészülnek az új tervek, megint a tanács elé kell vinni az anyagot, de időigényes a folyamat, a szakmai testület ugyanis havonta csak egyszer ülésezik.

Felállványozott Petőfi szállót szeretnének már látni a szentesiek – de még várniuk kell. Fotó: Tésik Attila

Felállványozott Petőfi szállót szeretnének már látni a szentesiek – de még várniuk kell.
Fotó: Tésik Attila

Ami a további forgatókönyvet illeti: ha a tervzsűri rábólint mindenre, elkészülhet a részletes költségvetés, amelynek végösszege 4 milliárd forint körül lesz, de a szám csak a végleges verzió tükrében lesz pontos. A kész büdzsével lehet kopogtatni a bankoknál, ahonnan csak akkor várható pénz, ha a beruházó megkapja az építési engedélyt. Utóbbi kiadására a kérelem benyújtása után 60 napja van az eljáró hatóságnak. Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében a szállodaingatlan tulajdonjoga is akkor kerül a két fél által létrehozott projektcéghez, a Pendola-Szentes Kft.-hez, ha jogerős építési engedélyhez jutnak. Az építés előtt régészeti feltárásra lesz szükség a területen, csak ezután kaphatják meg a kiviteli engedélyt.

A finanszírozási háttérről Zsohár Árpád elárulta, jelenleg négy bankkal áll kapcsolatban, és bízik benne, hogy a hitelező pénzintézet jelentőségéhez mérten, akár referenciaként kezeli majd ezt a beruházást. A mostani látvánnyal kapcsolatban rákérdeztünk, miért áll még mindig halmokban a törmelék az épület körül és annak udvarán. A beruházó azt felelte, hogy a szükséges visszafalazásokat ebből az anyagból fogják megoldani, ezért egyhamar nem is fogják elvitetni a sittet. A legoptimistább ütemterv szerint nyár végén kezdődhetnek meg a bontást követő felújítási, építési munkák. Ennek tükrében 2011 végén fogadhatja első vendégeit a Petőfi Szálló.

Bizalom

Töretlen a bizalmunk a Pendola iránt – mondta el lapunknak Szirbik Imre. A szentesi polgármester álláspontját azzal indokolta, hogy eddig senki nem tett annyit a Petőfi Szálló felújításáért, mint a Zsohár Árpád vezette cégcsoport. Kálmán János, a képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője úgy fogalmazott, bizakodik, de azon kissé csodálkozik, hogy nincs még építési engedélye a projektnek, hiszen ennyi idő alatt szerinte be lehetett volna már szerezni a dokumentumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!