Szentes és környéke

2015.10.04. 21:27

Rekord lett Sándor 6600 filmes bejegyzése

Leírja a filmek tartalmát, de magát az alkotást nem feltétlenül akarja megnézni a szentesi Fábián Nagy Sándor. Őt csak a dokumentálás érdekli. A hobbijából magyarországi rekord lett.

Králik Emese

Tizenöt év alatt 6600 film rövid tartalmát és legfontosabb adatát írta le kézzel a szentesi Fábián Nagy Sándor. Az adatokat 13 mappában őrzi. Ilyet eddig senki más nem csinált, ezzel magyarországi rekordot állított fel. A szám azért lényeges, mert éppen ennyi Szentes postai irányítószáma. Talán még ennél is érdekesebb, hogy ezeknek a filmeknek a jó részét nem is látta. 


Hobbinak indult, abban az időben, amikor a tévéújságokban hasonló kivonatokat közöltek. Akkor még nem terjedt el az internet, néha nagyon nehéz volt az adatokat felkutatni, mesélte a szentesi könyvtárban. – Sok köztük az olyan alkotás, amely hazánkban teljesen ismeretlen, ezeknek idegen nyelven kell utánanézni, lefordítani a szinopszisát. Ahogy időm engedi, naponta fél, de akár két órát is foglalkozom a gyűjtéssel – tárta fel a rekorder. Nem válogat stílus, műfaj, rendező szerint, ha hall egy címet, ha információja lesz egy filmről, annak utánanéz, papírra rögzíti, katalogizálja. Azt mondja, a legrégibb egy 1896-ban készült egyperces francia mozi. Nem akarja feltétlenül megnézni, az a része kevésbé érdekli, magyarázta. Most, az internet világában akár abba is hagyhatná, de már nem tudja. Célja, hogy a gyűjteménye elérje a 20 ezres számot. 


– Ezen a búbánatos, szomorú Magyarországon, ahol annyira nehéz az embereket rávenni egy kis őrültségre, éppen az ilyen pozitív értelemben vett őrültekre van szükség. Sándor munkája már inkább képzőművészet, hiszen a kézírását, a személyiségét teszi hozzá az adatokhoz – foglalt állást a Magyar Rekord Egyesület elnöke, Sebestyén István.  A neve és arca a környékbelieknek többek között a derekegyházi palacsintafesztiválról lehet ismerős. Hazánkban ő regisztrálja a különleges emberi teljesítményeket. Most már hivatalosan is annak számít a szentesi férfi másfél évtizedes munkája. Péntek óta bárki előtt nyitott a lehetőség, hogy megdöntse Fábián Nagy Sándor rekordját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!