TudósBlog

2011.03.29. 00:21

A kutatók piramisa

Csaknem húsz éve hallottam egy tanulságos mondást a tudományos kutatók rangsoráról, illetve az abban való előrelépés rendszeréről.

Remélem jól emlékszem (kérem igazítson ki, aki ott volt): a kilencvenes évek elején lehetett egy Kari Doktori Tanácsülésen, hogy Bor Zsolt azt mondta, a tudományos világ piramisszerűen épül föl, aki hét adott minősítésűt kinevel, az jogosult egyet lépni a ranglétrán. Azóta is gyakran eszembe jut ez, és fejben ellenőrzöm, hogy adott esetben teljesült-e ez a szabály, vagy sem.

Van olyan ismerősöm, aki a területünkön talán a legnagyobb számú doktoranduszt vezette védésre (50 > 7*7 fölött, de az illető régóta akadémikus is), de sokakat ismerek, akik meg egyáltalán nem irányították doktoranduszok munkáját, és mégis elérték a nagydoktori szintet. Utóbbi jelenség persze (részben érthető módon) leginkább az akadémiai kutatóintézetekben jellemző. Vannak aztán olyan tudományos osztályok az akadémián, amelyek elő is írják, hogy hány sikeres doktorandusza kell legyen annak, aki a habitus-vizsgálaton át akar jutni.

Van egy más olvasata is ennek a rendszernek. Eszerint könnyű annak nagydoktori értekezést írni, akinek a kezére sok doktorandusz dolgozott már. Nyilvánvaló eltérés van ezen a téren a kísérletes és a spekulatív tudományok között. Aztán az eredmények megosztásának kényszere miatt van olyan értelmezés is, hogy a doktoranduszoknak az eredményesen művelhető témákkal való kistafírozása tiszta veszteség, hiszen azokat a témavezető általában jobb (idő)hatékonysággal tudná közleménnyé alakítani.

A statisztika viszont jórészt alátámasztja a kiindulási tézist: szűk nagyságrendi eltérés van az akadémikusok, a nagydoktorok és a PhD-vel rendelkezők száma között. A doktoranduszok számának megítéléséhez alkalmas a doktori.hu oldalon a kutatók név szerinti keresése, de érdekes a kevésbé alaposan föltöltött Mathematics genealogy is.

Kicsit erőltetett a hasonlat, de csak ilyesmi jellegű a cikk írás, bírálat, szerkesztés viszonya is. Kérem azok jelentkezését, akik előbb bíráltak tudományos cikket, mielőtt írtak volna, illetve azokét, akik előbb szerkesztettek tudományos kötetett, mint hogy bíráltak volna cikket.

Csend, esti bor...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!