TudósBlog

2013.07.06. 20:51

Kihozatal

Csak tudok - ha ritkán is - jó hírt hozni: most az informatikai képzések eredményessége javult.

Nemrég a Morgan Stanley egyik globális konkurense kért bennünket, hogy ismertessük a képzéseinket, mert az egyik back office részlegüket hazánkban tervezik bővíteni, és ehhez lehetnénk mi a fő felsőoktatási partner. A leginkább meglepő a számukra azon hallgatók magas aránya volt, akik a képzéseinkben sosem kapnak diplomát. Persze sok oka van ennek, kezdve a regionális szerepünkkel, a fölvettek átlagos pontszámával, illetve a nyelvvizsga követelmény teljesítésének nehézségével. Szerepet játszik ebben az is, hogy az informatikai szakma gyakran közel azonos bért ad a diplomamentes szakembernek, és a végzettnek.

A közel azonos beiskolázási számok mellett a kibocsátásunk az utóbbi 3 évben így alakult alapszakon: 138, 177 és 217. OK, ezekben a szép számokban a túlkorosok is benne vannak, de ez csak azt jelenti, hogy az erőfeszítéseink, a különféle tanulmányi ötletek (pl. keresztféléves vizsgakurzus) eredményesek voltak. Persze rajtunk kívül álló faktorok is hatottak: a költségtérítésbe való átsorolás új rendszere, illetve a fölvettek átlagpontszámának tartós emelkedése. 

Az előző bekezdésbeli számok kb. 25-35%-nak felelnek meg, ha az azonos évben fölvettek számához hasonlítjuk őket. A hálóterv szerint, időben végzők aránya ennél szerényebb, de az is javulást mutat. Komoly, közel ekkora számot adnak azok a hallgatóink, akik ugyan nem szerzik meg a diplomát, de mégis a szakmában helyezkednek el, és megbecsülik őket. Ilyen példa a világ leggazdagabb emberei között is van ;-)

Csend, esti bor...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!