TudósBlog

2014.11.29. 18:59

Folyóirat belülről

Hozzájutottam egy jó nevű tudományos folyóirat éves menedzser összefoglalójához.

Bár bizalmas az anyag, de az érdekes részleteket csak kikotyogom anonimizálva ahogy csak bírom. (Azért légyszi senki se próbálja kiháromszögelni, hogy melyik is ez az újság. Még pecsétet is tettek az első oldalra, hogy bizalmas.) Érdekes módon ez a folyóirat ezt évente elköveti, de más, a kiadóhoz tartozó újságok bár irigylik, de nem kapják/csinálják.

Az első döntésig átlagosan kb. egy hónap alatt elérnek. Az elfogadott és végleges formában beküldött cikkek még 2 hetet várnak a(z online) megjelenésre. Az évente kapott kéziratok száma óvatosan növögetett, de a legutóbbi évben nagyon megugrott (ezt megelőzte a hatástényező nagy növekedése). Ez idő szerint az elfogadási arány a 40+%-ról 20% alá süllyedt. Korábban a legtöbb kézirat a következő országokból érkezett: Kína, USA, Ausztrália, UK. A jelenlegi 2 legütősebb küldő ország Kína és Irán, és mindkettő nagyot nőtt. Az elfogadott cikkekben viszont nem látszik ez a változás. Hazánkból az utóbbi években 2 benyújtott közlemény volt, és mindkettőt el is fogadták! A szerkesztők alávetik magukat a Committee on Publication Ethics (COPE) javaslatainak, és használnak 1 megfelelő rendszert az eredetiség vizsgálatára. 

A teljes földolgozási idő sajnos nő: 6 hónapról 9-re nőtt az átlagos bírálati idő, és sajnos még ennél is több idő kell a papíron való megjelentetéshez (a végleges változat beérkezése után). Ez nyilván csak átlagon fölüli minőségű folyóirat esetén tűrhető. A teljes cikkek letöltései száma 2 évente megduplázódik. Persze ez erősen függ attól, hogy az a letöltőnek pénzbe kerül-e, vagy valamilyen csomag formájában ingyen garázdálkodhat. A 10 legtöbbször letöltött cikk közé nemrég be tudott kerülni egy szegedi kollégáé is. A folyóirat hatástényezője 30%-át az egy hivatkozást elért cikkek hozzák. Ez esetben a különszámok kevesebbet hoznak. A folyóirat 2 szakmai kategóriába is belefér, mindkettő szerinti rangsorbeli helyét megadták. Elemezték, hogy az újság cikkei mely más periodikák cikkeit hivatkozzák a leginkább, és hogy mely újságok hivatkozzák a tanulmányozottat.

Vizsgálták azt, hogy miért döntöttek a szerzők a folyóirat mellett, és megnyugtató módon a 3 legerősebb érv a következő volt: a bírálatok minősége, a folyóirat reputációja és az abban megjelenő cikkek minősége. A legkevésbé a következő faktorokat tekintették fontosnak a szerzők: annak a valószínűsége, hogy sikerül közölni a saját cikket, a folyóirat külalakja és a korábbi tapasztalatok az újsággal. A korábbi szerzők 80%-a biztos jön még kézirattal, és további 17% valószínűleg.

Íme 1 sikeres tudományos folyóirat, amint épp ellenőrzi magát a sminktükörben. 

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!